SEMNAL DE ALARMĂ DIN PARTEA MEDICILOR DE FAMILIE!

Distribuie pe:

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunță printr-un comunicat de presă că, începând cu 3 ianuarie 2018, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare a serviciilor de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene, nu vor mai acorda servicii medicale decontate.

„Deși medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul și Parlamentul aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici și asistenți medicali, care oferă servicii medicale întregii populații a României, această atitudine fiind o jignire majoră adusă pacienților și profesioniștilor din medicina familiei.

În 15 noiembrie 2017, medicii de familie și pacienții lor au manifestat în Piața Victoriei împotriva unui sistem de sănătate deteriorat, deviat de la direcția firească.

Atunci, premierul Mihai Tudose și-a arătat disponibilitatea pentru dialog, în prezența ministrului Sănătății, a ministrului de Finanțe, a președintelui interimar al CNAS și a ministrului Dialogului Social, hotărând formarea unui grup de lucru.

Însă, la mai bine de o lună de atunci, constatăm că principalele revendicări nu și-au găsit rezolvarea, iar cu excepția unor minime cosmetizări ale proiectului de contract-cadru viitor rezultatele discuțiilor purtate sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză și refuzuri nejustificate ale propunerilor organizațiilor medicilor de familie.

În locul unei creșteri a procentului alocat asistenței medicale primare, de la 5.77% la 10% din fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018, aflat în acest moment în dezbatere la Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8%!

Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate și de asigurarea unei finanțări corecte a segmentului de asistență medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă în a modifica ceva consistent. Se constată, la propriu, că autoritatea primului ministru al României este sfidată de funcționărimea unui sistem inert și rigid, incapabil de ameliorări de substanță!", afirmă SNMF și FNPMF.

Lasă un comentariu