BANII ROMÂNIEI (LXXXII) Putem avea mai mulți bani

Distribuie pe:

Considerăm că realizarea unor obiective sustenabile ale strategiei de creștere și modernizare a economiei românești în interesul actualei generații, dar și a viitoarelor generații de români, care să asigure și posibilitatea reîntoarcerii în țară a celor plecați la muncă în străinătate, nu este posibilă fără rezolvarea cât mai urgentă a unor obiective și politici de natură structurală. Astfel:

Obiectivul nr. 1

Reforma politicilor de utilizare și valorificare a resurselor naturale în interesul bunăstării poporului român.

Este necesară susținerea programelor guvernamentale care își va propune renunțarea la politicile de cedare prin privatizări, concesionări sau alte forme de pierdere a proprietății naționale asupra resurselor naționale către capitalul străin, dacă nu se asigură menținerea poziției prioritare al statului român în procesul decizional și nu se garantează preluarea la buget a părții de profit obținută prin exploatare și prevăzută transparent în contract.

În acest sens, este necesară analizarea și revizuirea tuturor contractelor de privatizare, concesionare sau de cedare sub alte forme a dreptului de exploatare a resurselor minerale, energetice și forestiere către capitalul străin în vederea obținerii unor beneficii corecte pentru buget.

Obiectivul nr. 2

Restaurarea drepturilor patrimoniale ale cetățenilor români cu privire la teritoriul național; oprirea înstrăinării proprietăților agricole, recuperarea celor înstrăinate abuziv sau ilegal; oprirea oricăror intervenții care pun în pericol climatul, apa, resursele naturale și, în general, mediul înconjurător.

Obiectivul nr. 3

Încurajarea și stimularea pe orice cale permisă de angajamentele noastre europene a formării, dezvoltării și consolidării capitalului românesc și al antreprenoriatului autohton, în vederea creșterii competitivității pe piața liberă comunitară și a dezvoltării aportului clasei mijlocii la consolidarea democrației. Eliminarea oricărei forme de discriminare a capitalului românesc față de cel străin, de la cele privind fiscalitatea, până la cele privind activitatea instituțiilor anticorupție.

Obiectivul nr. 4

Reducerea dependenței periculoase a economiei românești față de un număr restrâns de piețe occidentale, nu numai prin diversificarea produselor de export, dar și a destinației acestora.

Mai mult de 60% din schimburile comerciale ale României se realizează doar cu câteva țări membre al UE, ceea ce creează o dependență periculoasă față de modul cum funcționează economiile acestora. Pentru a reduce efectul de contagiune, România are nevoie de o diversificare a raporturilor comerciale, nu doar în plan european, dar și extra-comunitar. Concomitent, se cere o reformă a structurii economiei printr-un accent deosebit pe crearea unor ramuri cu aport mare de valoare adăugată, ca și a celor de valorificare superioară a resurselor agro-alimentare.

Obiectivul nr. 5

Reducerea decalajelor dintre regiunile țării din punctul de vedere al dezvoltării economice și a nivelului de trai, prin orientarea echilibrată a investițiilor publice și crearea unor stimuli fiscali pentru atragerea capitalului străin spre regiunile mai puțin dezvoltate.

Marile decalaje existente între regiunile țării constituie o piedică importantă în direcția creșterii și modernizării pe ansamblu a economiei, existând riscul apariției unor tendințe de autonomizare a zonelor mai dezvoltate față de cele mai puțin dezvoltate, cu posibile implicații grave asupra integrității teritoriului național.

Bogăția României poate fi și bogăția românilor, dar numai dacă vom înțelege că stă în puterea noastră să ne gospodărim mai bine și să ne apărăm ceea ce ne aparține.

Numai atunci nici un guvern nu va mai putea spune „nu sunt bani".

(Sfârșit)

Lasă un comentariu