TÂRNĂVENI, LA ÎNCEPUT DE AN 2018

Distribuie pe:

Au trecut anii, s-a dus și anul 2017 cu mai multe sau mai puține succese, fără zgomot de voci stridente, îngemănați de un trecut nu prea îndepărtat de regrete, zdrobit de furăciuni, căpușe și căpușeli, golit de valori autentice, specialiști, speranțe și vise. Un Târnăveni trădat, mințit și furat! Mai există și astăzi oameni care își amintesc de vremurile când localitatea prezenta un Centru Industrial puternic cu o societate civilă activă formată din intelectuali, meseriași și muncitori de înaltă calificare, contribuabili prin experiența lor la dezvoltarea economică a țării. Desigur, în acord cu anii și timpul parcurs, la Târnăveni, în ciuda unor mari greutăți, printre care subfinanțare, birocrație și dezinteresele unor oficialități, anul 2017 a umplut un gol răvășit și sărăcit de bâjbâielile unui regim anacronic lipsit de competență și patriotism, aplecat pe interese de grup și personale, politizat de sus până jos.

Grație unei administrații mai eficiente a ultimilor ani și a unei viziuni mai clare cu privire la dezvoltarea municipiului, preocupată de o permanentă și firească muncă de recâștigare a trecutului distrus, atât Executivul cât și Consiliul Local au depus eforturi considerabile pentru ca Târnăveniul să-și găsească o nouă identitate. Târnăveniul de azi, ca oraș, arată îngrijit, curat și frumos, clădit pe voința comună, consultări cu cetățenii și încredere reciprocă. O mare parte din proiectele propuse anului 2017 au fost realizate și nimic nu va impieta realizarea proiectelor propuse pentru anul 2018, astfel: Lucrări de asfaltare a mai multor străzi; Amenajarea și modernizarea pieței de zi „Avram Iancu"; Sala de sport nouă cu o tribună de 180 locuri, valoarea estimată la 4.653.093 lei; Pod nou peste râul Târnava Mică în locul celui vechi, construit acum 105 ani, un real pericol pentru siguranța rutieră și în cazul unor inundații (9.076.647 lei); Centru Cultural prevăzut a intra în funcțiune anul viitor; Construirea unui nou bloc ANL pentru tineri; Modernizarea, reabilitarea și extinderea Colegiului Tehnic, Gimnaziului de Stat „Traian" și a Centrului de Servicii socio-medicale; Demersurile necesare cu privire la urgentarea și realizarea reabilitării și modernizării drumului Târnavei-Ungheni și multe altele.

Despre ce îi lipsește Târnăveniului în vederea promovării ca o localitate competitivă?!.. Proiecte și investiții majore cu dorința ca, despre Târnăveni să se poată scrie istorie ca altădată, că doar aici a fost cel mai mare și mai vechi combinat chimic din țară, pionier al industriei chimice românești! (...) Apreciind din punct de vedere social, cultural, chiar și politic, pentru ca Târnăveniul să fie cu adevărat competitiv, acestuia îi mai lipsește: exploatarea fenomenului de turism... Se tot vorbește despre comoară de la periferia orașului, lacul „Alunei", despre care doar vorbe, vorbe și promisiuni, fapte zero. Monumentele istorice pe care le are Târnăveniul și cele din împrejurimi, nu au fost scoase în evidență oamenilor, în general valoarea lor istorică. Proiecte cu insuficientă accesare a fondurilor europene, eficiente și durabile. Eliminarea sistemelor care produc birocrație, lipsa de calitate a serviciilor, cheltuieli bugetare mari total ineficiente. Îmbunătățirea calității vieții și a mediului urban cât mai atractiv, modern, ecologic și accesibil pentru locuitorii săi, pentru turiști și pentru locuitorii zonei de influență care doresc să lucreze în Târnăveni. Planul Urbanistic Zonal să fie axat pe dezvoltarea industrială a orașului, turism și suprastructură, deci o abordare integrată, urmărindu-se acțiunea pe mai multe domenii. O reorganizare a activității și organigramei primăriei „împotriva celor care taie frunze la câini", transparență, eficiență și obiecivitate, reducerea cheltuielilor de personal. Eliminarea „gogoșeriilor" de tipul „parc industrial" pe teritoriul fostului combinat chimic, devenit o ruină, pierzându-se și aruncându-se la gunoi un patrimoniu inestimabil (clădiri, apă, canal, abur, linie CF, căi de acces etc.). Sau, mai recent, „gălușca" celor două parcuri electrovoltaice tacit și definitiv îngropate. Analizarea și evaluarea periodică a serviciilor din Primărie de către Consiliul Local, pe baza indicatorilor de performanță, rapoarte și examinare comparativă, pentru a fi utilizată permanent de către cei care iau decizii.

Pentru ca centrul orașului să arate igienic și civilizat, se impune, cât mai rapid, soluționarea și realizarea unui grup social cu WC, undeva în centrul orașului, pentru evitarea necesităților firești pe la colțuri, pe garduri și la umbra stâlpilor de telefonie și de curent electric. Prin înțelegere cu medicii stomatologi, un cabinet dentar DE URGENȚĂ la un oraș de 22 de mii de locuitori este imperios necesar.

În termeni optimiști, în ultimii ani preocupări au fost și trebuie să existe în continuare. Bunăoară, Primăria a demarat primul proiect de branding al unui oraș din județul Mureș, având drept obiectiv valorificarea potențialului economic și turistic al orașului, prin promovarea oportunităților existente către investitori și turiști. Tematica abordată vizează coordonatele dezvoltării socio-economice recente ale municipiului Târnăveni. Să dea Dumnezeu!

 

Lasă un comentariu