PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Distribuie pe:

„AM ÎNCEPUT SĂ-MI DESĂVÂRȘESC ARTA, IMAGINÂNDU-MI CĂ NU EXISTĂ NICIUN PROFESOR ÎN TOATĂ LUMEA CAPABIL SĂ MĂ ÎNVEȚE ȘI CĂ AR TREBUI SĂ CAPĂT EU ÎNSUMI CUNOȘTINȚELE ÎN ACEST SCOP. SINGURA CARTE PE CARE AM STUDIAT-O A FOST CARTEA NATURII, SCRISĂ DE DEGETUL LUI DUMNEZEU. TOT CE SE ÎNTÂMPLĂ PE LUME SE PRODUCE DIN VOINȚA LUI DUMNEZEU. CONȘTIINȚA ESTE FACULTATEA PE CARE AM PRIMIT-O DE LA DUMNEZEU ȘI ÎN CARE TREBUIE SĂ VEDEM PROPRIUL NOSTRU CHIP. DE ACEEA SE CUVINE SĂ FACEM DOAR CE NE ÎNVAȚĂ CONȘTIINȚA, NIMIC ALTCEVA, CEL CARE ÎL VEDE PE DUMNEZEU ÎN LUCRURILE SALE ȘI CREDE ÎN EL VĂZÂNDU-LE, ACELA CU ADEVĂRAT ESTE UN OM BOGAT".

Philippus Aoreolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (Paracelsus) (1493-1541), celebru alchimist, astrolog, teolog, filosof elvețian. A fost inițiatorul mișcării iatrochimice. Tatăl său a fost medic, de la care a primit primele noțiuni de chirurgie și medicină. La 16 ani intră la medicină la Universitatea din Basel, după care se mută la Viena. Este unul din primii alchimiști din Evul Mediu. În anul 1516 obține doctoratul în medicină la Universitatea din Ferrara.

***

„SĂ AVEM PENTRU CEILALȚI O INIMĂ DE MAMĂ. Pentru mine, viața celorlalți prețuiește mai mult decât propria-mi viață. NU vor mai exista între voi neînțelegeri când veți înțelege acestea. Dezlegarea unei probleme sau a unei neînțelegeri nu ține de nici o organizație, de niciun anumit mod de conduită, ci de hotărârea de a suporta totul. VIAȚA FĂRĂ HRISTOS ESTE FĂRĂ GUST, TRISTĂ ȘI PĂRĂSITĂ. A trăi creștinește este cu neputință. Creștinește este cu putință numai a muri. IUBIREA LUI HRISTOS este un foc dătător de viață, aruncat din cer pe pământ, odată cu venirea Fiului lui Dumnezeu".

Sofronie Saharov (1896-1993), Monah, pustnic, preot duhovnic, părinte duhovnicesc, întemeietor de mănăstire, iconograf, autor liturgic, scriitor, epistolar, misionar, este cunoscut și ca Starețul Sofronie de la Essex, și a fost ucenicul și biograful Sf. Siluan Athonitul, precum și cel ce a compilat scrierile Sf. Siluan; a întemeiat Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul" Maldon, Essex, Anglia. S-a născut în Rusia, din părinți creștini ortodocși; își aduce aminte că mic fiind, se ruga uneori și câte 45 de minute. Citea foarte mult, inclusiv mari clasici ruși, precum: Gogol, Turgheniev, Tolstoi, Dostoievski și Pușkin. Moare în anul 1993 și este condus de mii de credincioși din toată lumea, pe drumul mântuirii în Dumnezeu.

***

„Trebuia să vină Hristos în lume pentru a face ca toate lucrurile vieții să apară în adevărata lor lumină; prin El se distinge clar curăția de necurăție, adâncimea de superficialitate, noblețea de bădărănie, adevărul de minciună, conștiința de instinct, spiritul de materie; nici o umbră și nici o îndoială nu mai e cu putință, și nici un compromis cu răul".

Friedrich Wilhelm Foerster (1869-1966), filosof german, pacifist, sexolog, politician, opozant al nazismului.

P.S. „Doamne, auzit-am de faima Ta și m-am temut de punerile Tale la cale, Dumnezeule! Fă să trăiască, în cursul anilor, lucrarea Ta și, în trecerea vremii, fă-o să fie cunoscută. Dar, întru mânia Ta, adu-Ți aminte că ești și milostiv ". (Avacum 3, 2)

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu