Ioan Lăcătușu - unul din profesioniștii neamului românesc

Distribuie pe:

De curând a văzut lumina tiparului volumul Profesioniștii Noștri 22 IOAN LĂCĂTUȘU la 70 de ani, carte apărută la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe și sub egida Centrului European de Studii Covasna-Harghita. Acest volum, apărut cu binecuvântarea și sprijinul Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, este îngrijit de Vasile Lechințan și Vasile Stancu. Apariția acestui volum masiv, consistent, bine structurat este extrem de binevenită și reprezintă un frumos prinos de cinstire, prețuire, respect, admirație și recunoștință adus distinsului cărturar Ioan Lăcătușu, cu prilejul împlinirii de către acesta a 70 de ani de viață rodnică și prolifică pe toate planurile, atât personal, cât și intelectual.

Domnul Ioan Lăcătușu reprezintă pentru noi, în primul rând, un model de om, un model de creștin, dar în același timp și un model de adevărat profesionist, pentru că de tot ce s-a ocupat dânsul a dus la îndeplinire cu deplin succes, bucurându-se de aprecierea unanimă a tuturor celor care gândesc și simt românește. Întreaga activitate a domniei sale de-a lungul timpului s-a desfășurat sub spectrul adevărului și al bunei cuviințe.

Chipul și activitatea domnului doctor Ioan Lăcătușu fac parte din acele figuri și momente din istoria poporului român care sunt mereu actuale și ale căror mesaje sunt permanente în conștiința tuturor generațiilor, fiindcă el este unul din apărătorii templului unității noastre naționale. El lasă o puternică dâră de lumină în viața poporului român din Transilvania. Felul cum a slujit el valorile românești transilvănene, activitatea lui multilaterală și consecventă pe această linie, pilda vieții lui, toate acestea constituie o pildă vie pentru toate timpurile.

Lucrările și studiile sale au un conținut adânc și bogat, fiind expuse într-un stil clar și concentrat, ceea ce constituie o expresie fidelă a sufletului său dăruit integral cugetării istorice și spirituale. Opera distinsului cărturar Ioan Lăcătușu - o oglindă fidelă a personalității sale, a vastelor sale cunoștințe și preocupări - aduce nu numai o valoroasă contribuție domeniului istoriei românești, ci, în același timp, poate fi considerată deschizătoare de drumuri pentru studiul istoriei românilor transilvăneni de mai târziu. Sunt convins că domnul doctor Ioan Lăcătușu, prin viața și activitatea sa, este și rămâne și pe viitor un model mereu prezent și viu, cu adevărat vrednic de urmat, nu numai pentru cei apropiați, ci și pentru toți cei care îl cunosc, îl iubesc și îl prețuiesc. Pentru noi toți este și rămâne un apostol al neamului românesc, un titan al culturii române, o figură înălțătoare și impunătoare, care va radia permanent lumină și căldură.

Analizând viața și activitatea marelui cărturar Ioan Lăcătușu, putem afirma cu tărie că el este și rămâne în istoria patriei ca un militant de seamă, care, prin realizările sale culturale, istorice și bisericești, a contribuit din plin la ridicarea conștiinței naționale și la păstrarea .credinței străbune. Gând curat de recunoștință închinăm, acum, la ceas aniversar, distinsului nostru prieten și colaborator Ioan Lăcătușu, care toată viața sa a muncit pentru împlinirea destinelor neamului românesc.

Asemenea marilor „luceferi" ai neamului nostru românesc, Ioan Lăcătușu a căutat să înfrumusețeze istoria Transilvaniei prin exemplul său de viață, închinată acestui pământ de atâtea ori sfințit cu sângele și lacrimile celor ce s-au „semănat" pe brazda Patriei, pentru ca ea să devină frumoasă … și mai frumoasă. Sunt multe atributele care merită să fie legate de numele acestui distins cărturar al neamului românesc, care, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, a fost trimis în inima Transilvaniei ca să vegheze la destinele neamului nostru românesc. Energic și constant în preocupările sale, cu un deosebit simț al realității, cu dragoste nețărmurită față de toți cei care simt și gândesc românește, Ioan Lăcătușu își câștigă o cunună de glorie ce se păstrează neveștejită în inimile și în sufletele celor care îl cunosc, îl iubesc și îl apreciază la adevărata sa valoare.

 

Lasă un comentariu