Regăsiri

Distribuie pe:

Se vor împlini, anul acesta, în ziua de 9 mai, 100 de ani de la trecerea în VEȘNICIE a POETULUI GEORGE COȘBUC.

Printre manifestările organizate de Fundația Culturală „Cezara Codruța Marica", Editura „Cezara" și Centrul de Studii Literare „Grigore Vieru" se numără și expoziția ȘTERGARUL TRADIȚIONAL ROMÂNESC, DRUM DE VIAȚĂ, CREDINȚĂ ȘI SPERANȚĂ care va fi vernisată la Catedrala Mare Ortodoxă din Târgu-Mureș, în Duminica Floriilor, amintind de Hordoul natal al POETULUI și înmiresmarea transilvană din versul său.

Nu vor fi expuse ștergare din colecțiile muzeelor etnografice, ci din colecții particulare, păstrând ecouri ale casei părintești, ale marilor sărbători ale creștinătății și momentelor importante din viața omului, nașterea, nunta și moartea. Cu ștergarul tradițional, omul și-a învelit fruntea și pâinea, și-a șters obrazul spălat în zorii zilei sau și-a împodobit pereții casei și icoanele, colțul meselor pe care a așezat biblia, ulciorul de lut, busuiocul și mănunchiul de grâu. Astfel, expoziția va mărturisi despre bogata simbolistică a ștergarului tradițional românesc, etalându-i valoarea documentară și estetică prin bogăția de forme și culori.

Cei care vor să expună sunt rugați să ia legătura cu organizatorii, cu atât mai mult cu cât se va edita și un album cu ștergarele cuprinse în expoziție. Acestea vor fi aduse, cu fișă de inventar și semnătura aparținătorului, însoțite și de un scurt text de prezentare ( proveniență, vechime etc.), la sediul Fundației Cezara, Tg.Mureș, Bd. Cetății nr. 13.

Informații la telefon 0744705527.

Se pot trimite mesaje pe adresa: valentin-marica@yahoo.it

În speranța reușitei,

Valentin Marica

Lasă un comentariu