Ordinul de operațiuni nr. 001

Distribuie pe:

Momentul înmânării lui George Davidescu, ministrul României la Moscova, a brutalului ultimatum de către Moldova, în ziua de 26 iunie 1940, ora 22, a coincis exact cu momentul emiterii Ordinului de operațiuni nr. 001, privind invadarea Basarabiei și a Bucovinei de nord de către armata sovietică.

Ordinul, destinat să fie pus în aplicare în 28 iunie 1940, în cazul în care România nu ar fi acceptat ultimatumul sovietic, a fost semnat de comandantul Armatei a 12-a a Grupului hipomecanizat, general locotenent Cervicinikov, de comisarul de divizie și membru al sovietului militar, Hukumuk și de șeful de stat major al Grupului hipomecanizat, general maior Boldin. Ultima semnătură aparținea autorului efectiv al documentului, șeful secției operații, maiorul Kasterov.

Ordinul de operații nr. 001 cuprindea un număr de cinci puncte, punctele 2, 3 și 4 cuprinzând mai multe subpuncte. Redăm, mai jos, câteva dintre acestea, cele mai importante:

1. Armata română, conform informațiilor de care dispunem, are în direcția Cernăuți până la șapte divizii de infanterie, o brigadă de vânători de munte, o divizie de cavalerie (…). Rezervele operative cele mai apropiate se găsesc, probabil, în regiunea Rădăuți - Suceava - Botoșani - Dorohoi.

2. Armata a 2-a, fiind în sectorul de efort la Popelniki, Snlatin și Serafince, va înainta în direcția generală Cernăuți - Iași, va rupe dispozitiul inamicului în zona Cernouhuzi - Orășeni - Serafince și va asigura pătrunderea Grupului hipomecanizat în această ruptură, spre Storojineț și Mihalcea. La sfârșitul zilei de 30 iunie se va găsi pe linia: Satu-Mare - Vițcani - Dersca - Gărjăuți - Pomârla - Cămănești - Cașla Salieva.

3. Grupul hipomecanizat (Corpurile 2 și 4 cavalerie, Divizia mecanizată de vânători 81, Brigăzile blindate 5 și 23, un batalion din Brigada 38 blindată, 26 tancuri din Brigada 26 blindată și din Brigada 38 blindată, 28 tancuri din Brigada 10 blindată) va intra la ora 4.00 în ruptura făcută între Storojineț și Mihalcea și, având gruparea principală la flancul drept, va da lovitura în direcția principală Dorohoi - Darabani - Tureataca, având în vedere că în dimineața zilei următoare să reia operațiunile în direcția Botoșani. Începutul intrării în pungă la ora 4.00, cu semnalul transmis prin radio 88627.

4. Forțele militare aeriene ale Armatei a 12-a, în conformitate cu ordinul Armatei, vor îndeplini următoarele misiuni (…).

5. Stația de aprovizionare: gara Colomeea.

Notă: Exemplarul nr. 9, capturat de serviciile de informații ale Armatei Române, era identic cu celelalte 15 copii care au circulat prin comandamentele sovietice din sector, purtând inscripția „Seria G. Strict secret. Deosebit de important".

(iunie, 2001)

(Din volumul „Basarabia iarăși și iarăși…")

 

Lasă un comentariu