Botezul, Omul și... Viața

Distribuie pe:

„Viața vine dintr-un vid adânc, care este Dumnezeu. Viața fără Dumnezeu n-are niciun sens. Nucleul din noi este Dumnezeiesc. La ora actuală noi, suntem într-o mare cădere, suferință. Aici intervine Iisus Hristos cu Crucea suferinței. Iisus a ieșit din timp... Eminescu a ieșit din timp...! Eminescu prin cunoaștere s-a apropiat de Dumnezeu. Țara este stearpă și barbară, și dacă nu vom intra în jugul suferinței ca Hristos, nu vom reuși. De 28 de ani, tot am luat din grămadă, dar n-am pus nimic înapoi. Religia ne poate ajuta, dar nu în sensul propoveduirii de a ne duce pe noi în cer, ci... de a aduce cerul pe pământ, începând cu școala și societatea".

Dorel Vișan (1937 - ), actor, director și poet român. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Moliere la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești. A primit premiul Academiei Române de Film pentru cel mai bun actor european, și multe alte interne și internaționale. „Credința mea ca artist este că, un artist nu trebuie să facă roluri, ci să recreeze destine". „Nu-mi pare rău că mor, îmi pare rău că nu m-am priceput să trăiesc". „Noi românii ne tratăm într-o clinică unde și medicii sunt bolnavi". „În țara noastră acum ar trebui să fie o autoeducare a educatorului..." „Dacă vrei să faci ceva în țara ta, toți sunt împotriva ta". La noi, poți să furi 100.000 de euro și să fii arestat la domiciliu, dar nu poți dona 20.000 de euro pentru un aparat medical". Este membru al Uniunii Scritorilor din România, filiala Cluj. Printre volumele publicate: De vorbă cu Domnul, Păcate..., Psalmi, Vremea cireșelor amare. Printre cugetările memorabile se remarcă: „O țară care-și pierde trecutul, își pierde identitatea" și „Am învățat să vorbesc cu corpul meu". A călătorit foarte mult prin Europa și nu numai: Noua Zeelandă, Australia, China, Congo, India, Vietnam, Mexic, Uruguay, Paraguay, Argentina, Tibet, Thailanda, Peru, Cambodgia, Japonia, Canada ș.a.

***

„Dumnezeu cere de la tot omul care este botezat acestea trei: „credința dreaptă de la suflet, cumpătarea de la trup, și adevărul de la limbă".

Ignatie Xantopol -Filocalia vol. VIII, pag. 44, a fost monah athonit, care împreună cu Sfântul Ignatie, au ca principiu de bază printre altele: „Dacă n-ai un duhovnic, să-l cauți cu orice preț, potrivit cuvântului sfânt, care să te învețe ascultarea neprefăcută și desăvârșită, caută din toate puterile tale un povățuitor, un dascăl neamăgitor". Acest duhovnic să fie smerit la cugetare, blând în toate purtările și purtător de duh. Să fie un învățător asemenea lui Hristos. Aflându-l pe acesta, să se lipească de el cu toată ființa sa, să-l socotească ca pe Hristos.

***

„Omul a cărui comoară este Dumnezeu are toate lucrurile într-unul singur".

Aiden Wilson Tozer (1897-1963), scriitor, metodist englez, prin Tozer „Acei metodiști uimitori" ne vorbesc și nouă astăzi chemându-ne înapoi la sfințenie, la ucenicie adevărată, la responsabilitate morală, la dedicarea față de Hristos, curăția vieții și a gândului și la îngrijirea plină de credincioșie a „turmei lui Dumnezeu".

P.S. „Dumnezeule, milostivește-te spre noi și ne binecuvintează, luminează fața Ta spre noi și ne miluiește. Ca să cunoaștem pe pământ calea Ta, în toate neamurile mântuirea Ta" (Psalmul 66, 1-2).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu