Premieră medicală în România, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Medici din țară, supravegheați de un profesor din Ungaria, au realizat o intervenție în premieră în România, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș, unde cinci anevrisme cerebrale ale unei femei au fost tratate prin implantarea simultană a două dispozitive de ultimă generație, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș, intervenția minim invazivă a fost realizată marți, de o echipă de specialiști din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională a Laboratorului de Radiologie a Spitalului, sub supravegherea prof. István Szikora, de la Institutul de Boli Neurologice din Budapesta, ex-președinte al Societății Europene de tratament neurologic minim invaziv.

„S-a realizat o intervenție în premieră în România. Tratarea a cinci anevrisme cerebrale, prin implantarea simultană a două dispozitive de ultimă generație pentru devierea fluxului sanguin. În cadrul intervenției care a durat aproximativ 4 ore, unei paciente de 54 de ani, din județul Mureș, i-au fost implantate la nivelul principalelor vase cerebrale (artere carotide interne) două dispozitive de ultimă generație care deviază fluxul sanguin excluzând anevrismele din circulație. Astfel, prin această intervenție minim invazivă, s-a eliminat riscul major de ruptură și hemoragie cerebrală, care îi puteau fi fatale pacientei", se arată în comunicat.

Cazul pacientei este foarte rar, ea având șapte anevrisme cerebrale, din care două au fost tratate în urmă cu câteva luni, când au generat o hemoragie cerebrală și au necesitat o intervenție de urgență.

„Dispozitivele care au fost implantate în cadrul intervenției au o particularitate prin faptul că riscul de a se tromboza (închide) este mult redus prin tehnologia construcției lor, și astfel a fost posibilă implantarea lor simultană în ambele artere principale care duc sânge la creier", se mai arată în comunicat.

Starea femeii este foarte bună, urmând ca în următoarele 48 de ore să fie externată.

Dacă nu se intervenea cu aceste dispozitive, oricând exista riscul unei hemoragii cerebrale fatale, fără soluție chirurgicală.

Intervenția realizată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a fost gratuită pentru pacientă, deoarece cele două dispozitive de ultimă generație implantate au fost puse la dispoziție gratuit de către firma producătoare, ca sponsorizare printr-o fundație. (sursa text și foto: mediafax.ro)

Lasă un comentariu