Situația hidrologică din județul Mureș

Distribuie pe:

În ultima perioadă, debitele râurilor și pârâurilor din județul Mureș nici nu au crescut, nici nu au scăzut semnificativ. Acestea se situează în general între 70% și 100% față de debitele normale pentru această perioadă.

„Zilele trecute, pe râul Mureș, debitul se situa la 26 mc/s, mai mic comparativ cu debitele medii multianuale pentru această perioadă, care sunt de 30 mc/s. Nirajul, la Ungheni, a avut un debit egal cu cel mediu, de 4 mc/s. Târnava Mică, la Târnăveni, a avut debitul 8,75 mc/s, față de 9,5 mc/s cât este media multianuală. Târnava Mare, la Sighișoara, a avut 8 mc/s față de 8,85 mc/s media multianuală, iar pe râul Gurghiu, la Ibănești, un debit de 5,5 egal cu cel mediu", am aflat de la Călin Fokt, purtător de cuvânt al Adminstrației Bazinale de Apă Mureș. Domnia sa adaugă: ,,Pe cursurile de apă din județul Mureș se înregistrează fenomene de gheață la mal, în zona de munte. Nu înregistrăm poduri de gheață, blocaje sau formațiuni de gheață care plutesc. La Acumularea complexă Bezid s-au acumulat 4,5 milioane mc și avem pod de gheață cu grosimea de 7 cm. Precipitațiile înregistrate, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, nu au avut cantități semnificative. În ce privește grosimea stratului de zăpadă, pe crestele munților Călimani are 124 cm, la stația meteo Bucin (județul Harghita) 60 cm, iar la Lăpușna (județul Mureș) - 35 cm. Din punctul meu de vedere, în momentul de față, pericolul producerii de inundații este minim, iar în cursurile de apă avem suficiente cantități de apă pentru a satisface volumul solicitărilor de apă brută".

Pentru intervalul 8 februarie, ora 18-9 februarie, ora 17 a fost emisă atenționare meteorologică Cod galben, printre zonele vizate de ninsori însemnate cantitativ numărându-se și județul nostru.

În intervalul menționat, în toate zonele de munte a nins, iar în regiunile nord-estice, nordice și centrale, treptat au predominat ninsorile.

Conform atenționării, local în Carpații Orientali, precum și în nordul Moldovei, Maramureș și în estul Transilvaniei, cantitățile de precipitații au atins  15-20 l/mp și s-a depus strat nou de zăpadă.

Începând cu primele ore ale zilei de ieri (9 februarie), vântul s-a intensificat în cea mai mare parte a Moldovei, cu viteze de 45-55 km/h, dar și pe crestele montane, unde temporar au fost rafale de 65-70 km/h.

 

Lasă un comentariu