Grigore Vieru - poetul mamei, al patriei si al copiilor

Distribuie pe:

În organizarea Bibliotecii Orășenești „Liviu Rusu" din Sărmașu, a avut loc, miercuri, 13 februarie, o activitate dedicată memoriei celui care a fost numit de Eugen Simion „poetul cu liră-n lacrimi".   Inițiativa a aparținut doamnei  Dinuca Burian, având ca generic „Taina care mă apără". La activitate au participat domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției pentru Cultură Mureș, Rozalia Brandas, Paraschiva Căpâlnă, elevi de la Liceul Teoretic „Samuil Micu", Moldovan Fironica și Blajan Icuta, membre ale Asociației Culturale „Graiul Câmpiei".

Un grup de eleve au prezentatat biografia poetului, punând accent pe caracterul patriotic al operei. Doamna profesoară Rozalia Brandas a vorbit despre aforismele poetului, care fac corp comun, în planul expresiei și în planul mesajului, cu gândirea poetică.

Aforismele sunt un aspect vrednic de interes, în care Grigore Vieru își manifestă înțelepciunea și puterea de gândire filozofică, respectând legea „de fier " a aforismului, formulată de Mark Twain: „un minimum de cuvinte și un maximum de sens. Prin modestia care îl caracteriza, își definea aforismele „Niște gânduri".

Domnul Nicolae Băciuț a reușit să creeze o atmosferă deosebită, vorbind despre creația poetului, pe care l-a cunoscut, mai apoi prin recitarea unor poezii emblematice. Grigore Vieru a contribuit la recâștigarea sentimentului național al ființei. Nicolae Băciuț a vorbit despre „Imnul Transilvaniei", pe care îl consideră o marcă de identitate a românilor ardeleni: „Aici se păstrează în toate/Urmele lui Dumnezeu..."

Grigore Vieru este autorul primului Abecedar din spațiul basarabean, intitulat  „Albinuța ". Recitalul poetic a impresionat prin căldură și sinceritatea rostirii.

Doamna profesoară Paraschiva Căpâlnă a vorbit despre o parte a familiei sale, care trăiește la Chișinău, fiind mândră că nepoții ei vorbesc limba română, recitând cu mult drag poezia „Limba Noastră" de Alexe Mateevici.

Eleva Olivia Cenan a interpretat la orgă câteva cântece, dovedind că este talentată în mai multe domenii, ea câștigând „Marele premiu" la festivalul „Ocrotiți de Eminescu" de la Blaj.

Moldovan Fironica a încântat asistența recitând o poezie despre Dragoș-Vodă și întemeierea Moldovei, pe care o știe din copilărie.

Activitatea a atins sufletele celor prezenți prin puternică încărcătură afectivă, căci, așa cum afirma Grigore Vieru într-un aforism: „deși pământul se învârte mereu, eu m-am născut acasă." 

 

Lasă un comentariu