GRIPA - O BOALĂ INFECTO-CONTAGIOASĂ ȘI PERICULOASĂ ÎN ACELAȘI TIMP

Distribuie pe:

Gripa este o boală infecto-contagioasă (produsă de un virus, se transmite masei receptive). Responsabile pentru apariția gripei sunt virusurile A, B și C.

Sursa de infecție este strict umană, reprezentată de bolnavi, infecții inaparente și purtători de virus. Nu există purtători cronici!

Transmiterea este aerogenă, direct, prin picături de secreție naso-faringiană (picăturile lui Flügge), și indirect, prin obiecte proaspăt contaminate de bolnav. Contagiozitatea este ridicată, indicele de contagiozitate fiind de aproximativ 100%. Durata contagiozității unui caz este de 3-5 zile. Receptivitatea este universală, toate grupele de vârstă putând fi afectate. Infecția în viroze afectează mucoasa căilor respiratorii, prin multiplicare bacteriană. Virusul gripei își exercită acțiunea predominant asupra mucoasei căilor respiratorii, având și o acțiune toxică generală asupra întregului organism.

Debutul este brusc, uneori brutal, cu frisoane (tremurături), febră înaltă (39-40 de grade Celsius), dureri musculare intense (mialgii), cefalee (dureri de cap), astenie marcată (oboseală). În formele severe pot duce la colaps (reprezentat prin pierderea conștienței), prin prăbușirea tensiunii arteriale, respectiv a presiunii arteriale din patul vascular, decese la persoanele cu boli cronice și imuno-deprimante (cancer, tuberculoză pulmonară și extrapulmonară, boli renale reprezentate prin afectarea filtrului, ajungând la dializa peritoneală).

Complicații:

1) respiratorii, reprezentate prin laringită gripală, cu obturarea căilor respiratorii, cu secreție dificil de eliminat;

2) pneumonia gripală este clinic severă, cu: tuse cu expectorație muco-sanguinolentă, cianoză (înalbăstrirea feței și a extremităților);

3) pneumonia prin suprainfecție bacteriană; agenții incriminați sunt: pneumococul, streptococul, Haemophilus influenzae;

4) complicații cardiovasculare constând în miocardita acută gripală;

5) complicații neurologice: meningită, encefalită, mielită (paralizii ale nervilor cranieni), poliradiculonevrite.

Diagnosticul diferențial se efectuează cu alte viroze, dureri ale pleurei, în pleurite și pleurezii, cu dureri musculare și toracice.

Tratamentul se bazează pe medicația patogenetică - antiinflamatoare nesteroide (diclofenac, paracetamol etc.), simptomatice (antipiretice, pentru scăderea febrei înalte de 39-40 de grade) când febra este un simptom deranjant. Febra care nu este înaltă ilustrează declanșarea mecanismelor de apărare contra infecției, printre care și creșterea leucocitelor (globulelor albe). Deci, febra este benefică, o utilitate deosebită constând în înfășurarea toracelui cu un cearșaf umezit în apă la temperatura camerei, în amestec cu alcool sanitar, medicația antialgică (contra durerilor musculare și osoase generalizate), apoi susținerea și creșterea rezistenței generale, prin vitaminoterapie.

În caz de febră înaltă severă (39-40 de grade Celsius) persistentă, dispnee (lipsa acută de aer) se recomandă spitalizarea pentru supraveghere (constând în mască cu oxigen, chiar intubare / ventilație pentru respirație asistată), terapia antibacteriană, pentru evitarea suprainfecțiilor sau a complicațiilor pulmonare deja constituite.

Terapia cu antibiotice are indicații limitate, în cazuri care prezintă complicații secundare bacteriene, și este necesar să fie activată față de stafilococii patogeni, pneumococi și bacterii gram negative /gram pozitive. Astfel, sunt folosite cefalosporinele de generația a III-a, Fluorchinolone , peniciline rezistente la betalactamază (aminoglicozidele, cât și antibioticele de rezervă - vancomicina sau carbapeneme), apoi medicația de corticoterapie: prednison HHC (hemisuccinat de hidrocortizon), medicație bronhodilatatoare, tonicardiacă, oxigenoterapia.

Chimioprofilaxia este posibilă, dar „costisitoare". Se face cu amantadină. Aceasta inhibă replicarea virusului, imediat după penetrarea în celulă, stăpânind infecția. Se administrează în primele 24 de ore de la debutul bolii.

Profilaxie

Vaccinarea antigripală este singura metodă de profilaxie eficientă, conferă protecția în proporție de 60-90%, vaccinul fiind folosit în monodoze, la adulți, și două administrări, la copii. Vaccinarea se efectuează la: copii, persoane vârstnice, peste 65 de ani, la persoane tarate, cu boli cronice (neoplazii, renali, pulmonari, cardiaci), iar la copii, cu o patologie preexistentă (infecții cronice ale aparatului respirator, malformații congenitale etc.). La pacienții imunodeprimați (cancer, TBC pulmonar etc.) se recomandă imunoterapie nespecifică cu diverse preparate: bronhovaxom, imunostimulatoare.

În epidemii: evitarea aglomerațiilor - se închid școlile, sălile de spectacole, se restrânge aria de expunere etc.; măsuri de igienă riguroasă, izolarea la domiciliu, interzicerea, pe cât posibil, a circulației libere a bolnavilor; în unitățile spitalicești se instituie carantina (se suspendă vizitele aparținătorilor).

În ce privește vaccinarea, aceasta se recomandă toamna (octombrie, noiembrie) pentru a se dezvolta anticorpi.

 

N. red.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Mureș, până la data de 20 februarie, în județul nostru au fost confirmate 11 cazuri de gripă, din care patru s-au soldat cu decesul pacienților. Tulpinile identificate au fost AH1N1, dar și virusul B, care este mai puțin agresiv.

Pe plan național, până la aceeași dată, erau înregistrate 45 de decese.

În SUA și Japonia a fost declarată epidemia de gripă.

La data de 10 februarie, Wall Street Journal (wsj.com) a publicat un articol în care anunța că un medic japonez ar fi descoperit un medicament care poate ucide virusul gripal într-o singură zi. Un studiu efectuat pe pacienți japonezi și americani, aflați în stadii avansate ale bolii, a relevat că la cei cărora li s-a administrat medicamentul produs de Shionogi & Co., virusul a fost distrus în 24 de ore, mult mai rapid decât orice alt medicament utilizat până în prezent. Chiar dacă „pastila minune" își va dovedi eficacitatea, e puțin probabil că ea va fi disponibilă, în SUA, până la anul viitor, cel mai devreme, notează Wall Street Journal.

Potrivit sursei citate, America se confruntă cu cel mai mare focar de gripă din ultimii 10 ani. (ILEANA SANDU)

 

Lasă un comentariu