Hainele noi aduc „la pachet"... păduchi și scabie!

Distribuie pe:

Dermatologii americani de la Universitatea Columbia, citați de descopera.ro, ne atrag atenția că, dacă îmbrăcăm hainele noi înainte de a le spăla, riscăm să ne îmbolnăvim sau chiar să ne alegem cu paraziți.

„Gândiți-vă la toți oamenii prin mâinile cărora au trecut acele haine înainte de a ajunge să le cumpărați din magazine și la ce riscuri vă expuneți dacă le îmbrăcați imediat, fără a le spăla.

Hainele noi nespălate înainte de a le îmbrăca aduc o serie de consecințe grave, printre care iritații ale pielii, scabie (râie), păduchi sau ciuperci. Nu de puține ori, la aceste riscuri ne expunem chiar și numai prin încercarea hainelor în magazin.

Și hainele cumpărate online trebuie spălate înainte de a le îmbrăca, întrucât, când acestea sunt expediate, ele sunt păstrate cu ajutorul unor conservanți, pentru a preveni apariția mucegaiul în timpul procesului de transport, în caz de condiții de umiditate.

Printre aceste substanțe chimice se află fenoplastele (materiale plastice obținute pe bază de rășini fenolaldehidice cu diverse materiale de adaos), utilizate în mod obișnuit în îmbrăcăminte pentru a preveni mucegaiul și cutele.

Îmbrăcămintea cu formaldehidă în țesătură poate provoca reacții severe prin contactul cu pielea, cum ar fi eczemele, mai ales când formaldehida depășește nivelurile admisibile ale substanței chimice, ceea ce se întâmplă, în ciuda reglementărilor stricte. Și coloranții din haine pot provoca reacții alergice.

Însă, majoritatea acestor probleme pot fi evitate cu ușurință prin spălarea hainelor înainte de purtare", ne recomandă specialiștii americani. 

Lasă un comentariu