PLACEBO, O CONEXIUNE PUTERNICĂ ÎNTRE CREIER ȘI CORP

Distribuie pe:

Oamenii americani de știință de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, explică efectul placebo (metodă prin care creierul este determinat să creadă că organismul poate fi tratat cu o medicamentație superficială) asupra procesului de vindecare.

„În studiul nostru, am demonstrat că placebo ne arată cum ne putem trata cu puterea minții, cum ne putem vindeca doar crezând că tratamentul pe care îl luăm ajută. Expresia „ești ceea ce gândești" funcționează și atunci când vine vorba de sănătate, prin urmare, placebo poate avea același efect precum tratamentul în sine, fiind mai mult decât gândire pozitivă. Acesta este, de fapt, o conexiune puternică între creier și corp!

Efectul placebo nu treatează afecțiunea în sine, ci efectele ei. Acest efect a fost folosit în teste, pentru a le demonstra pacienților faptul că puterea minții este cea care contează cel mai mult, atunci când se confruntă cu o boală, iar placebo poate lua locul multor tratamente fără să aibă și reacții adverse.

În efectul placebo, este vorba despre o reacție neurobiologică, ce cuprinde neurotransmițători precum endorfina sau dopamina, acționând la nivelul creierului cu efect terapeutic benefic. Mai direct spus, efectul placebo reprezintă calea prin care creierul îi transmite organismului că trebuie să se însănătoșească.

În cadrul cercetării, am testat efectul placebo la nivelul durerilor de cap. Un grup de subiecți a luat un medicament pe care era ștanțat numele, un alt grup a luat un medicament pe care era ștanțat placebo, iar cel de-al treilea grup nu a luat nimic. În mod șocant, s-a demonstrat faptul că placebo a avut în proporție de 50% același efect precum medicamentul real.

Astfel, am concluzionat faptul că oamenii pur și simplu și-au format un ritual din a lua o pastilă atunci când se simt rău, asociind medicamentul cu senzația de bine, de sănătate și, chiar dacă află că nu este un medicament real, simpla ingerare a unei pastile le poate calma durerea", afirmă savanții americani. 

Lasă un comentariu