Europarlamentarul Mircea Diaconu, în vizită la Sighişoara

Distribuie pe:

Luni, 26 februarie, la invitaţia primarului Sighişoarei, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, europarlamentarul Mircea Diaconu a întreprins o vizită la Sighişoara, în contextul ultimelor evenimente, în ceea ce priveşte porţiunea de zid năruit în Cetatea Medievală. Întâlnirea a avut loc la sala barocă a Primăriei, cu participarea arhitectului-şef al oraşului, directorul Muzeului Sighişoara, prof. dr. Nicolae Teşculă, alături de reprezentanţi ai legislativului şi executivului sighişorean.

Mircea Diaconu, interesat de soarta Cetăţii Medievale, a făcut observaţii privind lucrările executate la pavajul străzilor şi lentoarea cu care se lucrează la întocmirea unor studii de specialitate în domeniul reabilitării Cetăţii, ceea ce afectează procesul de accesare a fondurilor nerambursabile pentru finanţarea lucrărilor, absolut stringente, dată fiind starea avansată de degradare a zidurilor, gata în orice moment să se prăbuşească.

Tema întâlnirii a fost axată, în principal, pe identificarea unor surse de finanţare în vederea executării urgente a lucrărilor de reabilitare. Europarlamentarul Mircea Diaconu este vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din cadrul Parlamentului European, iar anul 2018 este declarat „Anul european al patrimoniului cultural".

S-a vorbit despre prevenţie şi protecţie, domeniu în care, în Cetatea Sighişoarei ca sit UNESCO, prea puţin s-a făcut, poate şi de aceea reparaţiile preconizate vor necesita fonduri băneşti pe care Sighişoara, de una singură, nu are cum să le suporte.

„Slavă Domnului că aveţi Sighişoara asta minunată, aşa cum e, şi puţin zgâriată şi pavată prost… aici îmi cer scuze, urlă constructorul din mine, pavată foarte prost, fug pietrele de pe scările de urcare… asta e… Deci, soluţii juridice sunt… vorbesc de Guvernul României, trebuie să se activeze acel dosar care există. Noi, eu cel puţin, la Bruxelles, cu toată echipa mea, o să vă stăm alături până la capăt", a spus Mircea Diaconu, insistând pe ideea de protecţie a patrimoniului printr-o abordare integrată, prin prevenţie („nu să aştepţi să cadă şi apoi intervii") şi îndemnând autorităţile locale şi pe sighişoreni să acţioneze unitar, în interesul comunităţii, indiferent în ce zonă a politicii se situează.

Lasă un comentariu