85 DE ANI DE PROTECŢIE CIVILĂ ÎN ROMÂNIA - ZIUA PROTECŢIEI CIVILE MARCATĂ ŞI LA I.S.U. MUREŞ

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, la sfârşit de februarie, salvatorii din România sărbătoresc Ziua Protecţiei Civile.  Este o structură care funcţionează în prezent în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, fiind asimilată în anul 2004, atunci când a avut loc fuziunea între Pompierii Militari şi Protecţia Civilă, în cadrul unei singure structuri.

Infiinţată iniţial în scopul limitării efectelor bombardamentelor aeriane asupra populaţiei civile şi a resurselor teritoriului, Protecţia Civilă a devenit, în timp, o structură operaţională permanent, găsindu-şi utilitatea şi pe timp de pace. Scopul acestui mecanism este protejarea populaţiei în cazul unor calamităţi naturale sau catastrofe.

Actul de naştere al Protecţiei Civile este considerat Înaltul Decret Regal semnat pe 28 februarie 1933, de Regele Carol al II-lea, care consfinţeşte înfiinţarea acestei structuri, ce a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, însă scopul său a rămas, în general, acelaşi, devenind o componentă de bază a sistemului naţional de securitate.

Ziua Protecţiei Civile în România, sărbătorită pe 28 februarie, a fost marcată de pompierii mureşeni, prin organizarea Porţilor deschise, la sediul inspectoratului şi subunităţile de pe teritoriul judeţului, prin avansări în grad înaintea expirării stagiului minim, dar şi prin exerciţii demonstrative - prezentarea tehnicii, intrată de curând în dotarea I.S.U. Mureş.

La sărbătorirea acestei importante zile au participat următoarele oficialităţi: Prefectul judeţului Mureş - dr. Lucian Goga, Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş - dl Péter Ferenc, dl Alexandru Cîmpeanu - vicepreşedinte al CJ Mureş, şefi ai instituţiilor descentralizate şi deconcentrate de la nivelul judeţului Mureş, precum şi foşti Inspectori şefi şi comandanţi ai „ISU HOREA", domnul general de brigadă (R) dr. Ing. Dorin Oltean, domnul colonel (r) Liviu Micu, cadre militare în retragere, de asemenea, au mai participat şi reprezentanţi ai SVSU şi SPSU din judeţ.

După prezentarea onorului şi raportului persoanei oficiale, Prefectul judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, a trecut în revistă formaţia. A urmat intonarea Imnului de Stat al României, după care, dr. Lucian Goga, Prefectul judeţului Mureş a dat citire mesajului primului ministru, doamna Viorica Dăncilă, iar domnul Lt.col Călin Handrea - inspector-şef al ISU MUREŞ a dat citire mesajului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al dlui dr. Raed Arafat.

Adresându-se tuturor celor implicaţi în activitatea de protecţie civilă, dl dr.Lucian Goga, a mulţumit celor din sistem, pentru eforturile pe care le fac pentru cetăţenii judeţului Mureş, asigurându-i de sprijinul Instituţiei Prefectului din judeţul Mureş, dar şi de cel personal. În continuare, afirmând: „Sunt convins că împreună, împreună cu dumneavoastră, împreună cu celelalte instituţii, să intervenim şi să salvăm, pe cât se poate, vieţi omeneşti şi bunurile cetăţenilor. Vă mulţumesc pentru întreaga activitate, vă felicit şi vă urez «La mulţi ani!»".

Şeful Departmentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, în mesajul său, cu ocazia a 85 de ani de la  înfiinţarea Protecţiei Civile în România, a precizat că: „Protecţia civilă din România continuă procesul de modernizare şi flexibilizare instituţională, pentru a asigura servicii profesioniste şi eficiente şi a fi, la nevoie, un furnizor de asistenţă umanitară internaţională."

Dl Péter Ferenc - Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, a felicitat, la rândul său, competenţa şi profesionalismul celor din sistem, mai mult, menţionând rolul şi impactul pe care aceştia îl au în rândul tinerilor.

„Sper ca acest moment aniversar, de 85 de ani , un moment deosebit, să fie un exemplu pentru tinerii care vor în continuare să-şi desfăşoare activitatea în rândurile dumneavoastră", - a precizat dl Péter Ferenc.

Inspectorul şef al I.S.U. Mureş, locotenent colonel Călin Handrea a dat citire ordinelor pentru avansarea în grad a ofiţerilor. În cuvântarea sa a menţionat că avansarea în grad reprezintă o recunoaştere a muncii depuse şi a profesionalismului celor care activează în structurile de bază ale inspectoratului.  Lt.col. Costantea Lucian a fost avansat în gradul de colonel, iar cpt. Câmpean Cosmin în gradul de maior.

În continuare, domnul Colonel Costantea Lucian, şeful serviciului resurse umane din cadrul ISU MUREŞ, a dat citire ordinelor pentru avansarea în grad a subofiţerilor cu ocazia Zilei Protecţiei Civile. În gradul de MM I, a fost avansat MM II - Eremia Niculae, iar în gradul de plutonier adjutant, Plt.maj. Maxim Claudiu-Ioan, Plt.maj. Raica Alexandru, Plt maj. Buzogan Geza, Plt. Morar Cristian.

Lt.col. Buhăianu a mai înmânat o diplomă onorifică de mulţumire, din partea „Agenda Pompierului", celor din cadrul compartimentului tehnologia informaţiei. Ei au fost astfel răsplătiţi pentru aportul lor din timpul intervenţiilor din perioada 20.12.2017 - 06.01.2018, când pompierii din România au intervenit pentru stingerea unui incendiu, izbucnit la o sondă, în localitatea Moftinu Mare, jud. Satu Mare. Un moment festiv l-a constituit şi înmânarea de către Cpt. Degetar Nelu a premiilor pentru câştigătorii competiţiilor sportive desfăşurate cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România.

La sediul ISU MUREŞ, aniversarea Zilei Protecţiei Civile în România a fost punctată şi prin prezentarea autospecialei destinată intervenţiei şi salvării de la înălţime pe timpul stingerii incendiilor şi în cazul producerii unor accidente tehnologice, dezastre sau calamităţi naturale. Autospeciala, în valoare de peste 400.000 euro, specializată pentru intervenţie şi salvare la înălţimi, de până la 42 de metri, este formată dintr-un  turn rotitor compus din: pachet de scări, platformă de lucru la vârf şi lift. Instalaţia pentru stingerea incendiilor este montată în platforma de lucru care va permite atât refularea apei sau spumei, cu ajutorul unui tun, cât şi cu ajutorul unei ţevi de refulare manuală. Autospeciala, achiziţionată din fonduri europene, poate fi manevrată de la un post de comandă principal, aflat la baza turnului rotitor, care permite executarea tuturor manevrelor, dar şi din postul secundar amplasat pe platformă.

Acest exerciţiu de salvare a fost făcut de Detaşamentul de pompieri Târgu-Mureş în colaborare cu Salvamont Mureş, iar domnul locotenent Gagy Mihai a prezentat, pas cu pas, toate operaţiunile.

În finalul activităţii dedicate Zilei Protecţiei Civile, cei prezenţi au vizitat tehnica de intervenţie a inspectoratului.

Lasă un comentariu