CONTRIBUABILII POT DONA 2% DIN IMPOZIT, DIRECT CĂTRE ONG-URI

Distribuie pe:

Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF fac precizări privind procedura depunerii formularului 230 - Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii, în contextul măsurilor de simplificare şi de debirocratizare pe care le are în vedere în acest an.

„Pentru aplicarea unitară la nivel naţional a prevederilor legale, prin circulara transmisă structurilor teritoriale ale ANAF, se clarifică posibilitatea depunerii formularului 230 şi de către entitatea nonprofit (unitatea de cult) beneficiară a sumei redirecţionate.

Măsura este tranzitorie, până la generalizarea depunerii tuturor formularelor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul SPV (Spaţiul Privat Virtual), care reprezintă un alt obiectiv strategic al Ministerului Finanţelor Publice.

Astfel, se are în vedere centralizarea de către entitatea nonprofit (unitatea de cult) beneficiară a formularelor 230, semnate de contribuabili, şi depunerea acestora la ANAF, în baza unui borderou, în condiţiile asumării de către reprezentantul ONG (unităţii de cult) a răspunderii sub sancţiunea privind falsul în declaraţii şi uzul de fals.

În baza rolului activ şi ca măsură de securizare, ANAF

va notifica contribuabilii cu privire la opţiunea exercitată prin formularul 230 primit, astfel încât aceştia să cunoască faptul că se dă curs cererii de direcţionare a cotei de 2%.

Trebuie menţionat faptul că persoana fizică poate anunţa administraţia fiscală, într-un termen rezonabil de 30 de zile, dacă sunt inadvertenţe cu privire la opţiunea exercitată", se arată într-un comunicat de presă al ANAF.

Lasă un comentariu