UN „OSCAR" EUROPEAN: PREMIUL „L'ASSOLUTA ZEANI" AL CONCURSULUI INTERNAŢIONAL DE CANTO DE LA TÂRGU-MUREŞ!

Distribuie pe:

Opera rediviva! A doua ediţie a Festivalului - Concurs Internaţional de canto „L'assoluta Virginia Zeani" de la Târgu-Mureş se apropie cu paşi repezi. Înscrierea oficială a concurenţilor va începe sâmbătă, 10 martie! Pe surse am aflat că ar exista deja fişa de înscriere a unei soprane din Africa de Sud!!!! Minunat! Cât de repede circulă informaţia în zilele noastre!

După succesul, de bun augur, al debutului  manifestării iniţiate de „temerarul" avocat Marian Jurgiu în vara  trecută, la Târgu-Mureş, ediţia ce se prefigurează anunţă o ofertă mult mai amplă şi mai diversă, antrenând nume de rezonanţă ale vieţii muzicale internaţionale.

Împătimit de operă, de cultură în general, domnul Marian Jurgiu s-a născut în aceeaşi localitate mureşeană - Solovăstru - în care a văzut lumina zilei magnifica Doamnă a Operei Româneşti, „L'assoluta" Virginia Zeani. Demersul directorului Festivalului, în viaţa publică avocat de notorietate şi succes, preşedinte al Uniunii Naţionale a Tribunalelor de Arbitraj, are, aşadar, înainte de toate, valoare sentimentală, determinată de rădăcinile sale, puternic ancorate în pământul transilvan, deşi în prezent trăieşte şi activează la Botoşani. Acesta a fost punctul de pornire, startul către un florilegiu de manifestări, repunând în lumina reflectoarelor şi a conştiinţei publice Opera şi pe marii ei slujitori.

Este Marian Jurgiu, un om cu multe idei, o minte efervescentă, dar şi o personalitate charismatică în deplină forţă creatoare, care se pricepe să-şi atragă colaboratori dinamici şi pricepuţi.  Fără sentimentul motivaţional al apartenenţei, probabil că lucrurile nu ar fi evoluat atât de frumos şi de rapid. În doar câteva luni de la gongul final al primei ediţii, casa părintească din Solovăstru a doamnei Virginia Zeani, aflată acum la o vârstă venerabilă şi trăitoare în SUA, a devenit deja casă memorială, marcată de o sculptură ce o reprezintă şi care o va înscrie şi sub aspect plastic în istoria contemporană. Aici, la Solovăstru, vreme de două zile, în iunie, se vor desfăşura concursul de canto şi un master-class oferit de ilustra soprană Horiana Brănişteanu.

De Concursul şi Festivalul „L'Assoluta Zeani" publicul târgumureşean se va bucura în luna iunie, dar înscrierile concurenţilor români şi din întreaga lume, cu vârste între 18-35 de ani, încep acum, sâmbătă, şi durează până în data de 30 aprilie. Regulamentul de concurs poate fi consultat pe pagina de Facebook a Festivalului şi pe site-ul acestuia.

„Etapa preliminară constă în evaluarea concurenţilor pe baza unei arii alese de candidat şi trimisă sub formă de înregistrare video sau audio. Fişierul va fi transmis pe cale electronică, prin email, prin portaluri de transfer de date sau prin indicarea unui link pe YouTube ori pe un portal similar, odată cu dosarul de înscriere. Nu este necesară o înregistrare profesionistă; se acceptă şi filmări de bună calitate realizate cu smartphone/tabletă. Înregistrarea trebuie să fie de dată recentă. Juriul îi va desemna, prin calcularea clasamentului, pe cei care se vor califica în Etapa I a competiţiei (aproximativ 30).

Pentru etapele publice ale competiţiei (Etapa I, Semifinala şi Finala) concurenţii vor adăuga încă 4 arii, din repertoriul de circulaţie internaţională, până la completarea listei de 5 arii de concurs.

Organizatorii oferă tuturor celor acceptaţi în urma Etapei preliminare posibilitatea de a repeta şi de a cânta în concurs cu un maestru acompaniator al competiţiei, gratuit, la cerere. Concurenţii care solicită un pianist acompaniator vor trimite urgent partiturile canto-pian, în cazul în care secretariatului concursului le va cere acest lucru. Organizatorii oferă tuturor celor acceptaţi în urma Etapei preliminare o pregătire pentru concurs, sub forma unui master-class susţinut de Horiana Brănişteanu (de la Viena), solist şi pedagog de reputaţie internaţională."

Recapitulăm, aşadar, pentru a nu exista neclarităţi: termen-limită pentru înscrieri, 30 aprilie 2018; Etapa preliminară (pe baza analizei înregistrărilor) : 3 mai 2018; Master-class cu Horiana Brănişteanu: 19-20 iunie 2018; Repetiţii cu pian: 19-20 iunie 2018; Etapa I: 21 iunie 2018; Semifinala: 22 iunie 2018; Repetiţii cu orchestra pentru Finală: 23 iunie 2018; Finala cu orchestră: 23 iunie 2018.

Este demn de menţionat faptul că, în anul acesta, concursul oferă tinerilor concurenţi premii în valoare totală de 17.000 de euro, celor trei premii oferite de organizatori alăturându-se, cu frumoase recompense, importante instituţii culturale europene, din Rusia şi de peste Ocean.

Marele Premiu, Trofeul  reprezentat de o splendidă statuetă realizată de bijutierii de la Sabion, este însoţit de suma de 2.500 de euro. Premiul II - 1.500 de euro; Premiul III - 1.000 de euro. Se vor mai acorda Premiul Special oferit de Centrul Cultural „Elena Obrazţova", constând într-un turneu în Rusia, pentru recitaluri, Premiul de Excelenţă pentru interpretarea unei arii de un compozitor german, în valoare de 500 Euro, oferit de Ambasada Germaniei la Bucureşti,   Premiul Criticii muzicale internaţionale, Premiul publicului. Toţi participanţii calificaţi în urma etapei Preliminare primesc ca premiu participarea scutită de taxe la Master-class-ul susţinut de Horiana Brănişteanu înainte de Etapa 1 (inclusiv cazare gratuită la Târgu Mureş).

„Acest concurs face parte dintr-un adevărat festival: Festivalul «Virginia Zeani», un festival de operă care are unicitate în România -precizează domnul Marian Jurgiu.

Este unul dintre puţinele din Europa care are o complexitate mare. Concursul de canto este doar o parte a festivalului. În cadrul acestui festival mai avem pregătite un master-class, există o seară rusească pregătită special, există seara de gală a concurenţilor, care îşi vor disputa cele trei premii puse în joc, şi o să avem şi o surpriză pentru iubitorii de gen, respectiv prima audiţie naţională a operei «Somnambula».

Este adevărat, chiar şi fără concursul de canto, o premieră cu „Sonnambula", operă în trei acte de Vincenzo Bellini, pe libretul lui Felice Romani, după „La somnambule ou L'arrivée d'un nouveau seigneur" (trad. „Somnambula sau Sosirea unui nou domn") de Eugene Scribe şi Jean Pierre Aumer, pe scena Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, va constitui un eveniment în sine, conferind Festivalului o aură aparte. Spectacolul în premieră italiană a avut loc în seara de 6 martie 1831, la Teatro Carcano din Milano. Rezistă, aşadar, de 187 de ani! Opera, ca gen muzical, nu va muri niciodată! „Sonnambula" de Bellini, la Târgu-Mureş va fi, însă, o premieră naţională absolută, melodrama-pantomimă nu s-a jucat în România, dar multe referinţe de arhivă, şi fragmente din partitura sa frumoasă sunt cunoscute datorită înregistrărilor realizate în variante interpretative excepţionale - de maximă dificultate vocală, de altfel, fie că e vorba de rolul principal - Amina, realizat cu brio, în diferite epoci, de mari soprane, precum Malibran, Maria Callas, ori, mai recent, Joan Southerland sau senzaţionala Cecilia Bartoli, sau de fragmente în opera-concert, unde au fost capacitaţi mari tenori, precum Luciano Pavarotti. Ca să dau doar câteva exemple.

Dacă tot am amintit nume mari ale genului, se cuvine a preciza că ediţia din acest an a Concursului de canto a reuşit să capaciteze  stele de primă mărime ale lumii muzicale, juriul etapei preliminare de la Cluj-Napoca (3-4 mai), alcătuit din muzicologul Mihai Cosma - directorul Concursului,  soprana Carmen Gurban, pianistul clujean Peter Kolcsar, tenorul Constantin Nica, dirijorul Cristian Sandu, tenorul Stelian Gheorghe şi soprana Lilia Şolomei (Chişinău), fiind contrapunctat de juriul etapelor publice de la Târgu-Mureş (21-23 iunie 2018): John Allison - preşedintele Fundaţiei „International Opera Awards", Londra;  muzicologul Mihai Cosma; Vladimir Galuzin, strălucit tenor rus, solist al Teatrului  de Operă şi Balet  „Mariinski",  prezent pe toate afişele internaţionale; Larissa Gergieva - director al Teatrului de Operă şi Balet  „Mariinski" din St. Petersburg, Rusia; David Gowland - director Royal Opera Covent Garden, Londra;  Eleonora Pacetti - Opera din Roma, Italia, autoare a proiectului „Fabbrica" YAP (Young Artist Program);  John Matabosch - director al Teatro Real din Madrid, Spania; Beata Klatka - Teatr Wielki,  Opera Narodowa,  Varşovia  (Opera Naţională din Polonia).

Cam atât, deocamdată. Oferta organizatorilor este impresionantă. Să sperăm că evoluţia concurenţilor va fi pe măsură, urând succes noii ediţii a Festivalului-Concurs Internaţional „L'Assoluta Zeani"!

Lasă un comentariu