Sângele donat „din inimă" oferă şansa unei noi vieţi!

Distribuie pe:

„O viaţă nu valorează nimic, dar nimic nu valorează mai mult decât o viaţă!" - André Malraux

Printr-un gest de solidaritate pe cât de simplu pe atât de generos - donarea de sânge - milioane de bolnavi pot primi o nouă şansă la sănătate şi la viaţă, componentele sanguine fiind indispensabile pentru supravieţuirea celor cu leucemie, cancer, naşteri dificile, operaţii, accidente, hemoragii, arsuri grave.

Poate dona sânge orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 60 de ani, posesoare a unui document de identitate valabil, şi care îndeplineşte următoarele condiţii: tensiune arterială - minim 120/60, maxim - 180/100, greutate peste 60 de kilograme; să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; donatorul să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării; să nu sufere /să nu fi suferit de: hepatită, TBC, sifilis, epilepsie, diabet, ulcer, boli de inimă, alergie la medicamente sau alimente.

Sângele este testat, prelucrat şi separat, din fiecare pungă de sânge recoltat preparându-se 3-4 componente, de care beneficiază mai mulţi bolnavi. După efectuarea analizelor, componentele sanguine sunt conservate până vor fi distribuite spitalelor şi administrate bolnavilor care au nevoie de ele.

Fondat în 1949, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş (strada Molter Karoly nr. 2, lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, tel. 0365.455.030) este o instituţie non-profit, finanţată de la bugetul de stat. Centrul funcţionează într-un imobil construit în concordanţă cu standardele actuale în domeniu, prevăzut cu cele mai moderne dotări necesare pentru asigurarea calităţii şi securităţii transfuzionale. Colectivul este format din medici, psiholog, asistente medicale şi personal administrativ.

Centrul promovează actul de donare de sânge, recoltând, testând, producând şi distribuind, anual, aproximativ 40.000 de componente sanguine, insuficiente, însă, pentru a acoperi toate cererile. Numai în Târgu-Mureş nevoile de componente sanguine pot fi satisfăcute prin cel puţin 80 de donări pe zi, iar necesarul creşte în fiecare an.

Pentru cei care vor să participe la Programul Naţional de Transplant, în cadrul Centrului se fac înscrieri în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Prima campanie de promovare (care continuă şi în prezent) a fost demarată în 2006, sub sloganul „Din inimă", cu rezultate vizibile în creşterea nivelului de educaţie sanitară a populaţiei. (sursa - transfuzie-mures.ro)

 

Lasă un comentariu