FEMEI DE SUCCES

Distribuie pe:

„Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihneşte, amintindu-şi toate florile primăverii, toate privighetorile verii, toţi strugurii toamnei şi toate ninsorile iernii" (Grigore Vieru)

 

Ieşi, mândruţo, la fereastră!

 

Deodată, o femeie ce nu mi-i totuna,

Semeaţă, ca o floare-n glastră,

Mă-mbie tandru să îi zic într-una:

- Ieşi, mândruţo, la fereastră!

 

Şi, cu chip desprins de stele,

Mă alină-n calde şoapte:

- Prinţe drag, visele mele

Te-or trezi de-ai fi şi-n moarte!

 

Eu, supusa ta, renasc cu tine

Şi doar prin tine pot iubi în mii de feluri…

Eşti flacăra nestinsă care arde-n mine

Şi chiar din humă te-aş răpi la Ceruri.

 

Tu mi-ai furat cele mai dulci cuvinte,

Tu, ca un înger, m-ai ridicat de jos.

Mi-ai fost şi suflet… şi surâs… şi minte

Şi reazem care duce la Hristos!

 

În viaţa mea eşti primul … şi ultimul bărbat

De-aceea, te-oi păstra ce pe-o icoană!

Ia-mi inima, ca-n pieptul tău să bat

Nemuritoare, iubitoare, diafană.

 

De-aceea, mă usuc de dorul tău

Ştiind că, fără tine, nu aş fi nimic!

Aş fi o zi difuză, aruncată-n hău,

Neavând putere ceva să-ţi mai zic!

 

Da, cu tine merg până în pânze albe…

Da, picioarele şi mâinile-ţi sărut…

Căci iubesc cu har… Şi-n alese salbe

Port povestea noastră ce am început…

 

Aşa-mi zise-a mea inimă, regină-n suferinţă,

În călătoria noastră pe-o pală de cer, albastru,

Ca, scrutând eternitatea, să-i pot spune cu Credinţă:

- Ieşi, mândruţo, la fereastră!

(Costel NEACŞU)

 

MESAROŞ Alina

,,Rolul femeii în societatea modernă este unul major. Astăzi femeia trebuie să facă faţă tuturor provocărilor atât în societate, cât şi în familie. Găsirea unui echilibru între viaţa personală, cea socială şi profesională este cheia succesului, a acelui tip de succes văzut ca un lucru individual, care are semnificaţii diferite pentru fiecare.

Având ca formare profesională două domenii distincte, medical şi juridic, am avut şansa să văd din perspective diferite omul, să pot analiza în mod obiectiv atât aspecte ale vieţii sociale, cât şi aspecte ale naturii umane. Acest lucru a determinat dezvoltarea unei autocunoaşteri şi a unei permanente nevoi de autodepăşire.

A-mi cunoaşte posibilităţile şi limitele de care dispun, a nu mă lăsa descurajată de eşec, a-mi asuma responsabilitatea pentru faptele mele au fost elemente fundamentale ale dezvoltării mele atât în plan personal, cât şi în plan profesional.

Cred că orice femeie trebuie să aibă încredere în calităţile personale, să creeze înlăuntrul său imaginea acelei persoane capabile, loiale şi utile care tinde să devină şi, astfel, să se transforme în fiecare zi în femeia de succes la care visează".

 

Ramona DAVID - BOTEZAN

- Care consideraţi că e definiţia ,,femeii de succes"?

- Născută în Târgu-Mureş, am locuit patru ani şi jumătate în Miercurea Ciuc. Revenită acasă, în Târgu-Mureş, la începutul anului 1990, mi-am continuat şcoala, am urmat liceul şi facultatea. Din 2004, lucrez la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, în cadrul Compartimentului Relaţii Publice şi Tehnologia Informaţiei. Între timp, am urmat şi cursuri de master în domeniul în care activez.

O mare fericire sunt cei doi copii ai mei, care-mi luminează viaţa în fiecare zi. Sunt o mămică împlinită. Am un băieţel şi o fetită, minunaţi, pe care mi i-am dorit din tot sufletul meu. Ei îmi dau putere de muncă, motivare, zilnic.

După părerea mea, o femeie de succes este, în primul rând, o femeie independentă. Adică, este acea femeie, care se descurcă singură, în orice situaţie. Este acea femeie care îi poate ajuta pe toţi cei dragi ei, în orice situaţie, dar şi pe cei din jurul ei. O femeie de succes este o femeie care se bucură atunci când poate sări în ajutorul celorlalţi. O femeie de succes este o femeie puternică, hotărâtă, care ştie în orice moment ce doreşte de la viaţă şi acţionează în aşa fel încât să realizeze acel lucru.

O femeie de succes este optimistă, gândeşte pozitiv şi este un bun anturaj pentru cei din jur (toţi cei care o cunosc, doresc să îi fie aproape, cât de mult posibil).

- Cum întâmpinaţi primăvara?

- Cu optimism, cu un zâmbet, cu încredere şi fericire. Aştept cu braţele deschise, zilele pline de soare, zilele în care totul renaşte la viaţă, în care suntem înconjuraţi de verdeaţă, de flori, de ciripit de păsărele, de râsetele copiilor fericiţi că se pot bucura de natură.

De 8 Martie, femeilor, le urez La Mulţi Ani! Să fie sănătoase, zâmbitoare şi pline de viaţă!

 

Prof. Camelia IRIMIE-MATEI

A văzut lumina zilei în luna decembrie a anului 1975, în oraşul florilor, Târgu-Mureş. A îmbrăţişat meseria nobilă de dascăl în urmă cu 23 de ani. Din luna martie a anului 2013 ocupă funcţia de inspector şcolar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educaţie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, funcţie care implică deopotrivă seriozitate, răspundere şi, nu în ultimul rând, responsabilitate. A absolvit Liceul Pedagogic ,,Mihai Eminescu'', promoţia 1995, iar din anul 2008 este licenţiată în Pedagogie, absolvind Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ,,Babeş-Bolyai''din Cluj-Napoca. A urmat apoi studiile de masterat în cadrul Universităţii ,,Dimitrie Cantemir'' din Târgu-Mureş, în specializarea Asigurarea Calităţii în Învăţământ.

Fire ambiţioasă şi perseverentă, şi-a dedicat activitatea didactică elevilor săi, pe care i-a promovat în cadrul diferitelor concursuri şi olimpiade.

Calitatea managementului comunicării instituţionale se răsfrânge în sfera de informaţii difuzate către publicul larg. În calitate de inspector şcolar şi purtător de cuvânt, doamna prof. Camelia IRIMIE-MATEI a asigurat o bună colaborare cu mass-media locală, judeţeană şi naţională prin participarea la conferinţe de presă, emisiuni radio-tv, interviuri, preocupându-se în permanenţă de promovarea unei imagini reale şi transparente a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, cât şi a unităţilor de învăţământ aflate sub directa coordonare, prin informarea publicului în timp util asupra activităţilor specifice domeniului educaţional.

Succesul în viaţă presupune în primul rând încredere în forţele proprii, muncă şi determinare şi ... cel mai important este să faci ceea ce îţi place!

Cu ocazia zilei speciale de 8 MARTIE, le urează tuturor mamelor, doamnelor şi domnişoarelor multă sănătate, fericire, iubire şi împliniri!

La mulţi ani şi o primăvară minunată!

 

Prof. Beatrice STANDAVID

,,Născută într-o veche familie de dascăli, fiind a treia generaţie care a îmbrăţişat această meserie, am considerat mereu că locul meu este la catedră. După terminarea Liceului Pedagogic, am lucrat ca învăţătoare la Liceul de Artă, iar după absolvirea Facultăţii de Litere din Cluj, am decis că e timpul pentru o nouă experienţă - aceea de profesoară în mediul preuniversitar şi cadru didactic universitar, împlinindu-mi astfel visul de a ajunge cel puţin la fel ca părinţii mei, pe care i-am avut ca modele şi mentori.

A fi un dascăl conştient de rolul pe care îl joci în viaţa elevilor tăi înseamnă a fi mereu preocupat de propria-ţi perfecţionare: am obţinut o bursă postuniversitară la Institutul „Puşkin" din Moscova, gradele didactice le-am susţinut ca învăţătoare, apoi ca profesoară. Am titlul de doctor în ştiinţe filologice, am urmat zeci de cursuri de formare şi de perfecţionare şi cam tot atâtea participări la conferinţe şi simpozioane în ţară şi în străinătate, pentru a fi la curent cu cele mai noi abordări ale problematicii predării literaturii.

M-am întors ca profesoară la Liceul Vocaţional Pedagogic „Mihai Eminescu", convinsă fiind că experienţa ca dascăl la ciclul primar poate ajuta mai eficient viitoarele învăţătoare în desluşirea tainelor acestei meserii frumoase, dar foarte dificile.

Consider că succesul meu ca dascăl - începând cu ciclul primar şi până la cel universitar - e dat de succesul elevilor mei. Ei sunt adevăratul barometru. Sunt un dascăl de succes pentru că am foşti elevi care mi-au urmat în meserie, alţii care au ajuns mai departe decât mine, alţii care mă caută cu recunoştinţă, deşi a trecut mult timp de când le-am predat. Atât timp cât câştig un loc în inimile elevilor, cred că menirea mea de a modela tineri e împlinită. Mă consider o femeie care a cunoscut succesul pe toate planurile ca mamă, soţie, ca dascăl.

La început de primăvară, doresc tuturor femeilor să găsească puterea de a zâmbi, pentru a înfrumuseţa viaţa celor din jur şi deschiderea de a-şi lăsa sufletul să se umple de magia renaşterii naturii, un nesecat izvor de energie".

 

Prof. FLEŞERU Romana Andreea

Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe şi Litere ,,Petru Maior" din Târgu-Mureş, specializarea Română-Engleză, doamna profesoară FLEŞERU Romana Andreea devine în anul 2010 unul dintre cei mai tineri directori de şcoală din judeţul Mureş. Cu un nume predestinat carierei sale, profesor de limba şi literatura română, doamnei profesoare i se deschide o nouă lume, cu multe provocări şi multe decizii, pe care le înfruntă cu multă înţelepciune şi credinţă. În urma concursului de ocupare a posturilor vacante de directori din 2016, ocupă funcţia de director la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Viteazul" din Târgu-Mureş. ,,Funcţia aceasta a fost o provocare pentru mine şi sunt convinsă că alături de părinţi, cadre didactice şi autorităţile locale, vom reuşi să-i formăm pe viitorii oameni maturi într-un sistem de valori puternice. Ştim cu toţii că educaţia primită la şcoală este cheia formării personalităţii de mâine, ea fiind esenţială în formarea caracterelor puternice", spunea dna prof. FLEŞERU.

În mijlocul elevilor, cărora li se dedică cu respect şi dăruire, reuşeşte să le dezvolte acestora gustul pentru limba şi literatura română. ,,Comunicarea este esenţială în cadrul colaborării interumane şi ea ne arată cât de frumoşi suntem pe dinlăuntrul nostru. Mulţumirea vine din lucruri mărunte precum zâmbetul unui elev, fericirea lui. Mi-am ales să lucrez cu copiii, fiind atrasă de nobleţea acestei profesii. Pentru a-i putea influenţa însă pe copii, trebuie să fim capabili să-i iubim, să-i respectăm şi să-i cunoaştem. Să nu uităm că într-o lume aflată într-o deplină confuzie a valorilor, educaţia poate oferi soluţii. Să ne implicăm şi să ne asumăm responsabilitatea, să selectăm şi să oferim modele. Adăugând inteligenţă, voinţă şi multă dragoste, succesul va veni curând", sublinia dna director. De asemenea, domnia sa ura: ,,O primăvară frumoasă, cu multe realizări şi nu uitaţi că o femeie poate, prin frumuseţea sa, prin sensibilitatea, farmecul şi rafinamentul său să fie puternică, blândă, misterioasă sau profundă. La mulţi ani!"

 

Mara TOGĂNEL, consilier judeţean, preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale

- Vă rog o scurtă prezentare a dumneavoastră, pentru cititorii cotidianului Cuvântul liber.

- Cred că suntem ceea ce suntem şi prin oamenii pe care viaţa ni-i scoate în drumul nostru. Pot spune că am avut şansa să întâlnesc, de-a lungul timpului, persoane puternice şi speciale, care au avut un rol esenţial în dezvoltarea mea. Îmi doresc să fiu, la rândul meu, omul care poate schimba în bine, măcar, cursul unei vieţi, în semn de recunoaştere pentru cei care m-au învăţat despre cinste, demnitate şi respect. În egală măsură, poveţele şi sfaturile părinţilor mei m-au ajutat să-mi construiesc un drum decent şi mereu în armonie cu simţirile mele. Este bine să fim cumpătaţi, încrezători şi echilibraţi în tot ceea ce facem şi să încercăm să ne trăim viaţa frumos.

- Ce vă propuneţi, pentru perioada următoare?

- Alături de colegele liberale, vom continua să ne implicăm activ în viaţa comunităţii noastre, prin proiectele sociale demarate de Organizaţia Femeilor Liberale. Ne vom pune priceperea şi dăruirea în cauze care au ca scop să fie un pic mai bine pentru fiecare dintre noi. Ne dorim să ajutăm!

În plan administrativ, voi continua să susţin, alături de colegii liberali, proiectele de dezvoltare ale judeţului nostru. Ca membru al Comisiei social-culturale, o atenţie deosebită o acord proiectelor care sunt gândite să marcheze, aşa cum se cuvine, importanţa anului 2018, în contextul Centenarului Marii Uniri. Azi, mai mult ca oricând, trebuie să conştientizăm importanţa unităţii naţionale.

- Un gând pentru doamne?

- Gândul meu se îndreaptă, prima dată, către mama. O preţuiesc şi îi mulţumesc pentru blândeţea şi bunătatea ei.

Cred că în sarcina noastră cade să definim care este rolul femeii în societate şi ce trebuie schimbat. De asta depinde, cât de puţin sau cât de mult ne vor respecta alţii.

Femeia nu este egalul bărbatului şi nici mai puţin sau mai mult decât bărbatul, femeia trebuie să rămână femeie şi să-şi stabilească singură statutul în societate.

Îmi doresc ca doamnele să devină mai curajoase şi mai încrezătoare. Le îndemn să se implice, pasivitatea lasă loc pentru superficialitate şi improvizaţie. Le încurajez să devină voci ascultate şi să-şi lase amprenta personală, fiecare în domeniul ei.

Îmi exprim speranţa şi credinţa că suntem atât de puternice şi capabile să găsim soluţii pentru a ne emancipa şi conduce destinele fără complexe, cu demnitate şi dragoste de mamă.

Acestea sunt gândurile mele şi, cred că, împreună, putem fi motorul pentru redefinirea rolului femeii în societatea românească.

 

Csatlós Orsolya

,,Mi-am început cariera în marketing şi relaţii publice - comunicare la 22 de ani şi de atunci au trecut şase ani. Mereu am simţit o pasiune pentru acest domeniu. La începutul drumului a fost foarte greu, deoarece oportunităţile nu băteau la uşă, ci trebuia să le găseşti sau să le creezi pentru a-ţi atinge visele şi obiectivele. După terminarea facultăţii de relaţii publice şi comunicare, m-am înscris la două masterate simultan: masterat de comunicare şi relaţii publice şi management al resurselor umane. Prin deschiderea faţă de alţii, prin activităţi de voluntariat şi prin căutarea oportunităţilor, m-am angajat la o companie unde eram responsabilă de relaţionarea cu presa din România, Ungaria şi străinătate, şi am ajuns să mă ocup de tot ce înseamnă comunicare, branding, digital marketing.

,,Dacă nu găseşti oportunităţi,creează-le tu!" Întotdeauna aceste gânduri m-au ghidat în drumul spre clădirea carierei profesionale şi, cu trecerea anilor şi prin acumularea de experienţă, am reuşit să trec de la primul nivel, la cel superior. În momentele în care era foarte greu, întotdeauna m-a ghidat următorul citat: „Valoarea omului se măsoară după greutăţile pe care el le învinge" (Voltaire) şi astfel nu am renunţat niciodată. După aproximativ şase ani mi s-a oferit şansa la care am visat întotdeauna. Acum, la vârsta de 28 de ani, mi s-a oferit oportunitatea să coordonez departamentul de marketing al unei companii (n.r. OrtoProfil România), ce deţine 45 de filiale în toată ţara, cu peste 240 de angajaţi, un lider în producţia şi distribuirea de dispozitive medicale ortopedice din România. Fiecare zi este o provocare, o şansă de a schimba viaţa oamenilor în mai bine, de a oferi suport şi soluţii la problemele cu care se confruntă. Este un lucru extraordinar când munca de zi cu zi devine o pasiune şi o plăcere.

De 8 Martie, le doresc tuturor femeilor, cititoarelor care sunt la începutul drumului în carieră, şi pentru cele care şi-au atins deja obiectivele şi visele, să poarte întotdeauna primăvara în suflet, deoarece nu exista prilej mai minunat de dăruire decât să poţi da, zi de zi, ce ai mai bun din tine. Să nu uite că ,,imposibilul poate fi împărţit oricând în posibilităţi." Doresc să mulţumesc şi familiei, şi celor dragi, pentru sprijinul nelimitat acordat. Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni!

                                                                                                                                                                               

Prof. CHIRVASE Mărioara

,,M-am retras din activitate în anul 2013, după 42 de ani petrecuţi la catedră. Am predat atât în mediul rural, unde m-am format ca profesor, cât şi în oraş, unde mi-am desăvârşit pregătirea, obţinând, pe rând, toate gradele didactice. Sunt mândră că am făcut parte dintr-o generaţie care a crezut şi mai crede încă în valori, în lucrul bine făcut. Timp de 23 de ani am fost profesor la Şcoala Gimnazială ,,Tudor Vladimirescu" din Târgu-Mureş, unde am ocupat şi funcţiile de director adjunct (şase ani) şi apoi director (patru ani), străduindu-mă să asigur condiţii cât mai bune pentru un proces instructiv de calitate. Am reuşit pentru că am avut alături de mine colegi foarte bine pregătiţi şi cu dragoste faţă de copii, am beneficiat de sprijinul părinţilor, am fost îndrumată cu competenţă de inspectorii şcolari.

Ca profesor de Limba română, trăiesc şi azi bucuria că ,,am lăsat ceva în urma mea" - copii bine pregătiţi, cu rezultate deosebite la examene şi concursuri, care azi sunt studenţi la universităţi de prestigiu, adulţi realizaţi profesional, dar care sunt, în primul rând, OAMENI.

Departe de mine gândul de a ma socoti o ,,femeie de succes", aşa cum este genericul acestei pagini. Am doar o poveste a mea, în care pregătirea serioasă, disciplina, corectitudinea au fost pe primul plan, iar reuşitele pe măsură. De aceea, cu recunoştinţă mă întorc spre părinţii mei, spre familia mea, spre toţi dascălii pe care i-am avut, spre colegii mei, de la care am învăţat atâtea, dar, mai ales, spre elevii care m-au determinat să fiu mereu deschisă provocărilor.

Acum, când primăvara îşi ridică ochii din zăpadă, le îndemn pe toate femeile să pună suflet în tot ce fac, să nu-şi piardă niciodată credinţa, nădejdea şi iubirea.

Să luăm din verdele primăverii energia şi bucuria de care avem nevoie şi să mulţumim lui Dumnezeu pentru toate".

                                                                                                                                                                                               

Ramona VLAS

Motto-ul meu: ,,Take time to do what makes your soul happy" (,,Oferă-ţi timp pentru lucrurile care-ţi fac sufletul fericit")

Pasiunea mea: Munca mea

Calităţi: Unstoppable (de neoprit)

Defectul meu: Nu pot să spun ,,imposibil"

De când fac asta? De când organizez evenimente?

De când mă ştiu.

De ce? Pentru că nu mă pot opri.

Sunt Event Manager de câţiva ani buni. Îmi place, ador ceea ce fac şi nu ştiu cum aş putea trăi fără asta.

Mă consider o femeie obişnuită, care a fost doborâtă de multe ori, însă doar temporar! Pentru că mă consider, în acelaşi timp, şi o femeie puternică, ce ştie să se adune, să se reinventeze şi să revină mai puternică decât oricând.

Munca mea, în general, se desfăşoară în momente fericite şi aşteptate, însoţite de emoţii îmbătătoare, care te copleşesc. Şi toate aceste emoţii vin multe şi de-a valma, astfel că nu le poti face faţă. Aici se regăseşte rolul meu. Încerc să aduc liniştea şi siguranţa unui eveniment reuşit. Încerc să îndepărtez grijile lor, să îi ajut să trăiască cu adevărat fiecare clipă din acel eveniment care e, cu adevărat important în viaţa lor. Ajung să mă lipesc de toţi mirii mei, mă emoţionez alături de ei, ajung să îi iubesc pe toţi, inevitabil.

Mesajul meu către femei?

Vă doresc să vă simţiţi mereu de neoprit, atunci când realizaţi că meritaţi mai mult! Să nu aveţi teamă să vă realizaţi visul. Pentru că atunci când o femeie puternică e hotărâtă, nu înseamnă că trebuie să urmărească persoane, oportunităţi sau momente potrivite pentru a-şi atinge scopul. Dimpotrivă, aura ei şi strălucirea care o însoţeşte, atrage persoane, oportunităţi şi momente potrivite. Aşa că, fiţi puternice! E mai bine decât să fiţi frumoase şi nefolositoare!

 

Claudia GOREA

,,Mamă (cea mai tare meserie), soţie, asistent medical şi antrenor de fitness Tabata Sport", se descria dna Claudia GOREA.

,,Eu una mă consider propriul meu succes, dat fiind faptul că acum zece ani am fost diagnosticată cu diabet, de care am reuşit să scap prin ... sport. Ca urmare, atât a bolii mele, cât şi a numeroaselor cazuri pe care le văd zilnic prin prisma meseriei, dar şi a iubirii faţă de sport, am decis să mă pun în slujba altor oameni. Astfel, am pus bazele unei săli de sport, puţin diferită faţă de altele, unde se pune accentul pe partea fizică. Aici, pe noi ne interesează mai ales sănătatea. Acum, că suntem în luna dedicată femeilor, pot să spun că majoritatea clienţilor sunt femei cu diferite probleme de sănătate din cauza unui stil de viaţă deficitar. Pe multe dintre acestea însă, am reuşit să le orientăm spre o viaţă sănătoasă.

Nu pot decât să mă bucur când văd doamne care, înainte cu un an, aveau diferite afecţiuni şi erau lipsite de vitalitate, iar acum se simt ca la 25 de ani.

Gândul meu către femei este: ,,Aveţi grijă de voi şi iubiţi-vă voi însevă, nimeni altcineva nu o va face la fel!", spunea dna Claudia GOREA.

 

Silvia JUDE

De profesie inginer agronom, dna ing. Silvia JUDE este consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Mureş, Compartimentul - Implementarea politicilor şi strategiilor agricole.

,,Oricât de stresaţi, de obosiţi, de grăbiţi am fi, nu putem trece indiferenţi pe lângă darurile oferite de primăvară. Acest anotimp ni se dezvăluie sub o feerie de senzaţii şi emoţii, ca un curcubeu de forme şi culori, un tablou plin de lumină, vibrând de viaţă şi pulsând de căldură. Florile şi arborii sunt un dar al primăverii - este o minune să privim pomii şi copacii cum le plesnesc mugurii apoi frunzele, cum înfloresc, cum pe zi ce trece devin tot mai verzi, cum seara sunt doar îmbobociţi, iar a doua zi dimineaţa, sunt plini de flori. Primăvara înseamnă şi veselie, lumină şi căldură - să o lăsăm să ne inspire, să fim mai buni, să iertăm şi să zâmbim mai des - să ne bucurăm de tot ce ne oferă viaţa", îndemna dna ing. Silvia JUDE.

Lasă un comentariu