Mistere neelucidate ale planetei

Distribuie pe:

În ciuda cercetărilor întreprinse, oamenii de știință recunosc faptul că multe mistere ale planetei sunt, încă, neelucidate: Triunghiul Bermudelor este o zonă maritimă celebră din vestul Oceanului Atlantic, unde au dispărut numeroase nave și avioane. Nu există o explicație clară a motivelor din spatele acestor dispariții, ceea ce face zona să fie una dintre cele mai misterioase de pe planetă. Valea Morții din California: în această regiune se produc fenomene ciudate care fac ca multe organisme vii să se usuce și să moară treptat, din cauze, încă necunoscute. Gazul inflamabil: în unele locuri din lume se pot vedea mlaștini de gaz care ard și care iau foc de la sine. Acest fenomen este încă de mare interes pentru oamenii de știință. Enigma privind structura Marii Piramide: oamenii de știință nu reușesc să explice cum au reușit oamenii din antichitate să creeze o structură atât de complexă ca Marea Piramidă din Giza. Minunile din lumea subacvatică: oceanele și mările ascund multe fenomene misterioase, cum ar fi orașe subacvatice, sunete și creaturi ciudate.

Topirea Antarcticii a dezvăluit ruinele străvechi ale unui oraș misterios

Arheologii au descoperit în Antarctica ruine străvechi care se dezgheață, despre care se crede că ar aparține unui oraș antic. Această așezare misterioasă a început să iasă încet de sub secole de zăpadă și gheață, din cauza încălzirii globale. Potrivit experților în arheologie, structurile au fost vizibile în imaginile suprafeței de gheață din Antarctica obținute din spațiu prin satelit. Clădirile au multe detalii arhitecturale neobișnuite care amintesc de tradițiile antice de planificare urbană. Experții apreciază că ruinele ar putea fi legate de o civilizație străveche care a fost stabilită pe acest continent cu mii de ani în urmă. Descoperirea ar putea schimba înțelegerea istoriei umane și a legăturii acesteia cu continentul antarctic și a stârnit temeri și îngrijorări cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra mediului din acea regiune, în situația în care cercetătorii avertizează, de ceva timp, asupra posibilelor efecte negative ale dezghețului în Antarctica.

Ce s-ar întâmpla dacă planeta s-ar opri din rotație

...Consecințele ar fi dezastruoase, potrivit oamenilor de știință. Imaginați-vă că vă plimbați pe o plajă însorită. Pământul se rotește spre est cu o viteză de 1673 de kilometri pe oră. O oprire bruscă ar face ca totul să fie aruncat înainte cu aceeași viteză ca și rotația. Indiferent unde ați ajunge, consecințele vor fi fatale. Joseph Levy, profesor asociat de geoștiințe, a explicat că arborii, clădirile și chiar și apa vor simți accelerația bruscă. Clădirile se pot prăbuși, iar apa va începe să stropească înainte de impact. Pentru cei care se află mai aproape de poli, efectele ar fi mai puțin catastrofale, dar totuși periculoase. Axa de rotație din această regiune este mai mică, iar viteza de rotație este mai redusă, ceea ce ar face ca ciocnirea să fie mai puțin devastatoare. În cazul în care Pămîntul s-ar opri din rotație treptat și nu instantaneu, rezultatele ar fi, de asemenea, catastrofale: perioadele de zi și de noapte s-ar schimba semnificativ, radiațiile solare ar prăji solul și ar evapora apa. Moartea vegetației și formarea ghețurilor ar constitui fenomene permanente. Potrivit lui Levy și colegilor săi, scenariul opririi complete a Pămîntului este puțin probabil, dar procesul de decelerare a mareelor încetinește viteza de rotație a Pământului cu 2,3 milisecunde la fiecare sută de ani. Chiar dacă am folosi rotația planetei pentru a ne satisface nevoile de energie, ar fi nevoie de aproximativ un milion de ani pentru a încetini Pământul până la oprirea completă.

Pisicile prădătoare

Un nou studiu dezvăluie fapte surprinzătoare despre pisici, considerate printre cei mai de succes vânători de pe Pământ. Într-o analiză extinsă a peste 500 de studii anterioare, oamenii de știință au descoperit că pisicile domestice și cele sălbatice vânează minimum 2.084 de specii de animale diferite. Dieta lor include aproximativ 9% din păsările cunoscute, 6% din mamifere și 4% din reptile, precum și un număr semnificativ de insecte și amfibieni. Cercetătorii notează că acest studiu reprezintă cea mai cuprinzătoare analiză globală a dietei pisicilor de până acum. Cu toate acestea, o dietă atât de diversă reprezintă o amenințare la adresa biodiversității. Până la 16,65% din speciile consumate de pisici sunt pe cale de dispariție, ceea ce ridică întrebări cu privire la necesitatea de a proteja natura. Deja, pisicile au fost asociate cu 26% din disparițiile de păsări, mamifere și reptile din întreaga lume. De asemenea, studiul a arătat că, de exemplu, pisicile domestice din Marea Britanie ucid între 160 și 270 de milioane de animale în fiecare an. Astfel de statistici sunt considerate drept îngrijorătoare, iar o serie de regiuni iau deja măsuri pentru a proteja viața sălbatică prin introducerea de “interdicții pentru pisici” și alte restricții.

Lecturi mortale. Cercetătorii caută cărți otrăvite din secolul al XIX-lea

Restauratoarea Melissa Tedone de la Muzeul Winterthur din Delaware a descoperit cărți potențial mortale, îmbibate cu arsenic, în timpul restaurării unui volum verde publicat în 1857. În timp ce lucra la carte, Tedone a observat un pigment verde care se desprindea și care părea să conțină arsenic, un ingredient extrem de toxic. Pigmentul prezent în aceste cărți se poate desprinde și se poate ridica în aer, reprezentînd un potențial pericol pentru sănătate. Experții au început căutarea a mii de cărți din secolul al XIX-lea care conțin pigment verde-smarald creat cu ajutorul arsenicului. Culoarea a devenit populară datorită țesăturilor folosite la acea vreme și, în ciuda riscurilor de otrăvire, cererea era atât de mare, încât producătorii au continuat să o folosească. Deși în prezent riscurile sunt cunoscute, mii de cărți de culoare verde smarald continuă să se afle în biblioteci și colecții private, ceea ce subliniază necesitatea de a fi precauți la atingerea acestor obiecte din trecut.

Big Ben - 100 de ani de când sunetul său emblematic a fost difuzat de BBC

În urmă cu un secol, sunetul emblematic al celebrului orologiu Big Ben din Londra a fost difuzat pentru prima dată în direct de postul de radio BBC, ca parte din programul de Revelion: la 31 decembrie 1923, înainte de miezul nopții, inginerul BBC A.G., Dryland s-a cățărat, echipat cu un microfon, pe un acoperiș din fața Parlamentului britanic pentru a înregistra sunetul Big Ben la trecerea în anul 1924. De atunci, bătăile ceasului au fost retransmise în direct.

Big Ben se află în vârful turnului Elizabeth (înalt de 96 de metri), numele cu care a fost rebotezat “Clock Tower” în 2012, cu prilejul jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a.

Clopotul cântărește aproape 14 tone.

(surse și foto - noi.md/md/stiinta-si-it; agerpres.ro)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu