COEFICIENTUL DE INTELIGENŢĂ POATE FI „CITIT" ÎN ADN

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universi-tatea Harvard, citaţi de descopera.ro, susţin că inteligenţa poate fi măsurată dintr-o picătură de salivă sau un strop de sânge, demonstrând pentru prima dată că IQ-ul unei persoane (coeficientul de inteligenţă) poate fi prezis prin simpla analiză a ADN-ului său.

„În cel mai amplu studiu întreprins vreodată asupra bazei genetice a inteligenţei, am descoperit sute de noi gene care au legătură cu forţa raţiunii. Studii anterioare au sugerat că o parte cuprinsă între 50% şi 75% din inteligenţă este moştenită, iar restul se dobândeşte prin educaţia primită acasă, în grupul de prieteni şi în sistemul de învăţământ. Această cifră a fost calculată prin studiul gemenilor identici care au acelaşi ADN şi, ca urmare, orice diferenţe de IQ între ei ar fi non-genetice. Dar, până acum, nimeni nu ştia care sunt genele deştepte.

Acum, prin studiul datelor genetice de la peste 240.000 de persoane, am descoperit 538 de gene care au legătură cu inteligenţa. Am putut chiar să prevedem inteligenţa doar pe baza ADN-ului unei persoane, reuşită care i-ar putea ajuta pe medici să diagnosticheze abilităţile cognitive deteriorate sau ar putea permite accesul copiilor la educaţie personalizată, ţinând cont de capacităţile lor înnăscute.

Studiul nostru a mai arătat că aceleaşi gene care influenţează inteligenţa au legătură cu alte procese biologice, precum durata vieţii. Deşi se ştia că oamenii inteligenţi trăiesc mai mult, s-a presupus, la modul general, că relaţia aceasta se datora unor cauze sociale, cum ar fi educaţia superioară, care determină accesul la locuri de muncă mai bine plătite, presupunând un standard de viaţă mai înalt şi o viaţă mai sănătoasă.

Însă studiul nostru sugerează că oamenii inteligenţi sunt... mai adaptaţi biologic", explică oamenii de ştiinţă americani.

Lasă un comentariu