10 studenţi la psihologie de la UDC Tg-Mureş au considerat că ar putea face ceva pentru siguranţa celor mici şi pentru dezvoltarea lor profesională şi nu numai. Astfel, Andrei Ana, Alexandra Boaca, Cătălina Cociş, Vlad Filip, Giulia Najar, Mădălina Bîndilă, Cristina Medrea, Naina Oancea, Loredana Cosma şi Alexandra Avram, au participat la finalul anului 2017, la o tabără de formare, în cadrul ediţiei a III-a a Proiectului „Tineri pentru Tineri", coordonat de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - IPJ Mureş, iar acum susţin activităţi în şcoli din Tg.-Mureş şi una din Târnăveni, pe teme legate de siguranţa copiilor.
Sprijinul lor, acordat Poliţiei, în eforturile de a informa cât mai mulţi copii în ceea ce priveşte evitarea riscurilor de victimizare este deosebit, iar promovarea bunelor exemple de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii este un alt important obiectiv al proiectului!
Activităţile în şcoli au început, siguranţa online, prevenirea dispariţiilor sau siguranţa bunurilor fiind teme în plină dezbatere. Primele impresii sunt, din nou, foarte bune, atât din partea studenţilor, cât şi a beneficiarilor!
Având în vedere faptul că, uneori, copiii, adolescenţii, tinerii, manifestă mai multă deschidere faţă de cei apropiaţi de vârsta lor decât faţă de adulţi, s-a considerat oportună informarea copiilor de către tineri studenţi , care să ofere, totodată, un exemplu de implicare al tinerilor în viaţa comunităţii, promovându-se voluntariatul.
Astfel, a apărut iniţiativa derulării unui proiect în care studenţi la facultatea de psihologie, să participe la o tabără de formare în domeniul siguranţei copiilor, urmând ca, ulterior, să deruleze activităţi cu copii de clasele 0-IV din 10 şcoli târgumureşene, pe tematica menţionată. Succesul primelor două ediţii ale proiectului ne-a determinat să reluăm activităţile şi în anul şcolar 2017-2018.
Informarea elevilor din unităţile de învăţământ târgumureşene asupra principalelor aspecte legate de siguranţa copiilor se urmăreşte prin formarea a 10 de voluntari ai Centrului de Consiliere şi Orientare Vocaţională, studenţi ai Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Dimitrie Cantemir Tg.-Mureş (noiembrie 2017) şi organizarea de activităţi cu 300 de elevi de clasele 0-IV din unităţi şcolare din municipiul Tg-Mureş - Şcoala Gimnazială „M. Viteazul", Şcoala Gimnazială „N. Bălcescu", Şcoala Gimnazială „T. Vladimirescu", Şcoala Gimnazială „S. Duicu", Şcoala Gimnazială „G. Coşbuc", Şcoala Gimnazială „L. Rebreanu", Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza", Şcoala Gimnazială Nr. 7 - şi Şcoala Gimnazială „A. Iancu" Tîrnăveni, până la finalul anului şcolar 2017-2018.
Proiectul este coordonat de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - IPJ Mureş, beneficiind de sprijinul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret, Universitatea D. Cantemir, Salvaţi Copiii, Centrul de Prevenire a Violenţei în Familie şi unităţile şcolare gimnaziale.