MARTIE, CEA MAI GEROASĂ LUNĂ A ACESTEI IERNI

Distribuie pe:

Dezordinea care s-a instalat în mersul anotimpurilor începe să fie tot mai pregnantă. Ca dovadă, martie 2018 este considerată mai puţin ca lună de primăvară, şi mai mult de iarnă. De altfel, datele zilnice de la Staţia meteorologică Târgu-Mureş certifică acest lucru. Se ştie, decembrie şi ianuarie au fost mai mult luni de primăvară, cu minime pozitive şi zăpadă aproape deloc. Iarna a început să-şi arate colţii abia prin 21 februarie când a căzut ceva zăpadă şi minimele au început să devină negative. Luna s-a încheiat cu o minimă de minus 9,8 grade C, pentru ca 1 martie să devină cea mai geroasă zi a sezonului de iarnă, când mercurul termometrelor a scăzut, la Târgu-Mureş, la minus 17,4 grade C. De altfel, meteorologii au şi stabilit-o ca cea mai geroasă lună a ultimilor 60 de ani şi a doua de la începutul înregistrărilor, de acum 122 de ani.

A urmat apoi o săptămână rece, cu temperaturi negative, cu o minimă de minus 10,6 grade C în 5 martie, după care o săptămână şi ceva (intervalul 8-20 martie), când vremea s-a ameliorat, ca odată cu începutul ultimei decade a lunii, iarna să revină, în forma ei autentică, cu frig şi zăpadă. Ca urmare, ziua de 20 a debutat cu ploaie, lapoviţă şi ninsoare, după care, în 21 a lunii a nins consistent, iar temperatura din dimineaţa zilei de 22 martie a coborât la minus 7,2 grade C.

Acum e frig şi ceva zăpadă, care desigur nu va rezista prea mult, dar atmosfera hibernală va domina toate celelalte zile de la sfârşitul acestei săptămâni, după care, ne asigură meteorologii locali, va veni, chiar dacă mai timid, şi aşteptata primăvară. O primăvară care nu ne va da cine ştie ce satisfacţii din moment ce îşi schimbă registrul comportamental de la o zi la alta, punându-ne astfel pe gânduri cu privire la ce se va alege din roadele pământului care au condiţii tot mai precare de a fi produse.

Lasă un comentariu