Tonul ridicat în educaţia copiilor are numai efecte negative

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Brown, citaţi de descopera.ro, atrag atenţia că ridicarea tonului, atunci când ne adresăm unui copil, are numeroase efecte negative şi că micuţii crescuţi într-un mediu conflictual prezintă o mai mare predispoziţie să dezvolte probleme psihologice, anxietate, depresie, stres şi probleme de comportament.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, ridicarea tonului atunci când ne adresăm unui copil are următoarele efecte negative:

Mesajul nu ajunge la copil - Tonul vocii poate împiedica copilul să înţeleagă ce încercaţi să îi transmiteţi. Aşa cum bine se ştie, este mai important modul în care livraţi un mesaj, decât informaţia pe care o transmiteţi. Cercetările au arătat că, de fapt, copilul are mai puţine şanse să proceseze ceea ce îi spui dacă foloseşti un ton ridicat. Un copil va face aşa cum spuneţi, nu pentru că înţelege greşeala, ci pentru că doreşte ca ţipetele să dispară.

Copilul îşi va revizui comportamentul doar pentru scurt timp - În mod similar, dacă micuţul îşi schimbă comportamentul doar pentru că vrea să nu vă mai audă strigând, este puţin probabil să menţină aceste schimbări pe termen lung. Ridicatul tonului la copii este cel mai puţin recomandat mod de disciplinare. În schimb, stabiliţi-vă limitele şi obiectivele pe care doriţi să le atingeţi.

Copiii vor copia exemplul părinţilor - În cadrul studiului, s-a constatat că, începând cu vârsta de 9 ani, majoritatea copiilor au tendinţa de a copia obiceiurile adulţilor. Inclusiv ridicatul tonului. Dacă nu doriţi ca cei mici să cadă în aceeaşi capcană, evitaţi să le oferiţi astfel de exemple.

Creşte anxietatea copiilor - Micuţii crescuţi într-un mediu conflictual prezintă o mai mare prerdispoziţie să dezvolte probleme psihologice, anxietate, depresie, stres şi problemele de comportament.

Scade nivelul de încredere - Un exemplu de maltratare psihologică distruge sentimentul copilului de siguranţă personală. Cu alte cuvinte, cu cât îl veţi certa mai mult, cu atât încrederea copilului în sine va scădea. Este important ca cei mici să fie educaţi, dar trebuie să ţineţi cont şi de consecinţele modului în care alegeţi să faceţi acest lucru. 

Lasă un comentariu