PARACETAMOLUL LUAT ÎN TIMPUL SARCINII AFECTEAZĂ VORBIREA COPIILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Şcoala de Medicină „Icahn" din New-York, citaţi de descopera.ro, susţin că există o legătură semnificativă între utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii şi întârzierea dezvoltării vorbirii la copilaşii cu vârsta de până la 30 de luni.

„Studiul nostru este primul de acest tip efectuat până în prezent şi face o legătură între nivelul de acetaminofen (substanţa activă din paracetamol) din urina gravidelor şi dezvoltarea vorbirii la copii.

Peste 700 de femei cu sarcina între 8 şi 13 săptămâni au acceptat să declare câte tablete de paracetamol au luat între momentul concepţiei şi cel al debutului studiului şi să ofere o probă de urină pentru determinarea concentraţiei de medicament.

Apoi, în momentul în care copiii lor au împlinit 30 de luni, li s-a testat acestora nivelul de dezvoltare a vorbirii, măsurat prin numărul de cuvinte cunoscute de copil la acel moment. Cei care au un vocabular mai redus de 50 de cuvinte sunt consideraţi ca având o întârziere în dezvoltarea vorbirii.

Dintre gravidele participante la studiu, 59% au folosit paracetamolul în primul trimestru de sarcină, iar întârzierea vorbirii a fost înregistrată la aproximativ 10 % dintre copii, atât la fetiţe, cât şi la băieţei.

Rezultatele sugerează că utilizarea acetaminofenului în timpul sarcinii duce la o întârziere a vorbirii la copil. Fiind vorba de un studiu prospectiv, urmează ca aceşti copii să fie din nou investigaţi la împlinirea vârstei de 7 ani.

Paracetamolul este un medicament vândut fără prescripţie medicală şi care se întâlneşte într-o mulţime de medicamente antiinflamatorii, analgezice şi antitermice, în special dintre cele utilizate pentru tratamentul răcelii şi gripei.

Până acum, acest medicament a mai fost pus în legătură şi cu alte efecte negative, precum agravarea crizelor de astm la copii, problemele hepatice sau autismul.

Dată fiind prevalenţa utilizării prenatale a acetaminofenului şi importanţa dezvoltării vorbirii la copii, descoperirea noastră sugerează că femeile gravide ar trebui să limiteze folosirea analgezicelor în timpul sarcinii, întrucât dezvoltarea limbajului este un factor predictiv pentru alte probleme de dezvoltare neurologică a copilului", afirmă specialiştii americani.

 

Lasă un comentariu