Casa Memorială „Cezar Petrescu"

Distribuie pe:

După schimbul de impresii în timpul unui protocol oferit de gazde, drumul „pelerinilor" a continuat la Bușteni, unde, prin grija domnului Nicolae Băciuț, s-a vizitat Casa Memorială „Cezar Petrescu".

Ghidul care ne-a condus în vizită a menționat că Muzeul memorial „Cezar Petrescu" este secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Bușteni, deschis la 17 decembrie 1967, în casa în care scriitorul s-a statornicit în anul 1937.

Interiorul casei păstrează vechiul mobilier rustic, scoarțe vechi, ceramică românească, statui și tablouri, peste 10.000 de volume de carte, ziare și reviste, toate aceste din prețuirea pentru arta populară și pasiune pentru carte. La intrare, se află statuile celor trei martiri Horia, Cloșca și Crișan, dăruite scriitorului de sculptorul Oscar Han, tablouri semnate Iser, Jiquidi ori Demian. În sufragerie, se află mobilier lucrat în stil popular, ceramică din Transilvania, o icoană pe sticlă, un covor realizat în cel mai autentic stil oltenesc și perdelele lucrate ornamental pe pânză topită, iar biblioteca numără peste 1.700 de volume, majoritatea în limba franceză.

Biblioteca de la etajul al II-lea al casei reprezintă locul unde scriitorul se retrăgea să lucreze. Camera de lucru (biroul de iarnă) păstrează masa de lucru a scriitorului, fotoliul și uneltele zilnice de scris, scrumiera (a fost un fumător pasionat), ibricul și serviciul de cafea. Cezar Petrescu a locuit aici cu familia, în perioada 1937-1961.

Lasă un comentariu