Omul, surâsul și matematicianul

Distribuie pe:

1. „Cunoscutul matematician -AMPERE- în momentele calculelor matematice, își astupa ochiul stâng. Un prieten l-a întrebat de ce face acest lucru? Iată ce răspunde: „Cu ochiul drept urmăresc de aproape socotelile mele; iar cu ochiul stâng (ochiul inimii) citesc adânc la planurile lui Dumnezeu, care a croit și a urzit firea înconjurătoare, ce ne stă în față, ca un mare semn de întrebare. Cu chipul acesta, lumina ochilor mei e ajutată de lumina lui Dumnezeu, puterea minții mele se sporește prin puterea lui Dumnezeu. Numai astfel lucrând, știința mea va fi lucrarea cea mai plăcută lui Dumnezeu; iar nicidecum o unealtă vătămătoare în mâna diavolului".

Andre-Marie Ampere (1775-1836), a fost un fizician și matematician francez. A descoperit legea interacției curenților electrici (1820) și a propus ipoteza curenților moleculari pentru explicarea magnetismului corpurilor, fiind considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului. A fost un autodidact, studiind matematica, chimia, fizica, științele naturale, muzica, filosofia și sociologia. La 12 ani cunoștea calculul diferențial și integral, la 13 ani a prezentat Academiei din Lyon un tratat despre secțiunile conice și un memoriu asupra rectificării unui arc oarecare de cerc mai mic decât o jumătate de circumferință. Până la 20 de ani a citit cele 20 de volume ale Marii Enciclopedii, întocmite de Diderot și Alembert. Ampere cunoștea mecanica analitică a lui Lagrange, precum și limbile latină, greacă și italiană. Unitatea de măsură a intensității curentului electric îi poartă numele: „ampere", fiind una din unitățile de măsură fundamentale.

***

2. „Îl cauți pe Dumnezeu? Atunci privește-L în om. Divinitatea se manifestă în om mai mult decât în orice al obiect sau ființă. DUMNEZEU ESTE ÎN TOȚI OAMENII, DAR NU TOȚI OAMENII SUNT ÎN DUMNEZEU. ACESTA ESTE MOTIVUL SUFERINȚEI LOR. TOT ASTFEL CUM O LAMPĂ NU POATE ARDE FĂRĂ ULEI, NICI OMUL NU POATE EXISTA FĂRĂ DUMNEZEU".

Ramakrishna (1836-1886), filosof mistic indian. A fost unul din cei mai mari mistici indieni ai secolului al XIX-lea. De mic copil a trăit experiențe extatice, ceea ce a făcut ca tatăl său să-l dea la o școală specială, spirituală. Deși nu era prea interesat de școală, era preocupat în această perioadă de caracterele sfinților și eroii spirituali. Studiază, pe lângă specificul religios local, și islamul și creștinismul.

***

3. „Dacă în drumul tău întâlnești un om prea obosit ca să-ți poată dărui un surâs, lasă-i-l pe al tău".

Dale Carnegie (1888-1955), celebru autor american de cărți de literatură despre auto-îmbunătățire, „salesmanship" (practica de a investiga și a satisface nevoile clienților printr-un proces care să fie eficient, achitabil, sincer, reciproc), vorbit în public, abilități impersonale. În anii adolescenței, se scula în fiecare dimineață la ora 4 pentru a-și ajuta părinții la muncile fermei. Vindea corespondență pentru fermieri, slănină, untură, săpun câștigând 500 de dolari, pentru a urma o școală de a ajunge învățător, visul lui din tinerețe. Descoperă plăcerea discursurilor în public, ceea ce-l determină spre frumoasa carieră de autor și orator.

***

P.S. „Cel ce are poruncile mele și le păzește pe ele, acela este cel ce mă iubește, iar cel ce mă iubește pe mine, iubit va fi de Tatăl Meu și Eu îl voi iubi pe el și mă voi arăta lui" (Ioan 14,21).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu