În acest an, PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ VA FI SUSPENDAT!

Distribuie pe:

Academia suedeză a anunțat, vineri, 4 mai 2018, că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secției care decernează prestigioasa distincție.

„Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâștiga încrederea publicului în Academie, înainte ca următorul laureat să fie anunțat. Premiul Nobel pentru literatură pe 2018 va fi acordat și anunțat în același timp cu cel pe anul 2019. Decizia nu afectează celelalte premii Nobel, acordate de comitete separate, iar regulile Fundației Nobel stipulează că premiile pot fi amânate cu un an", a declarat Anders Olsson, secretarul permanent al instituției, într-un comunicat de presă, citat de mediafax.ro.

Academia suedeză a fost criticată pentru modul în care a gestionat o anchetă internă privind comportamentul sexual nepotrivit al soțului uneia dintre membrele secției de literatură a forului.

În noiembrie 2017, publicația Dagens Nyheter a scris că mai multe membre, precum și soții și fiice ale unor membri ai Academiei suedeze ar fi fost abuzate sexual de personajul aflat în centrul scandalului. Publicația suedeză a prezentat și mărturiile a 18 femei care spun că au fost abuzate sexual sau violate de respectivul bărbat. Abuzurile sexuale ar fi avut loc în perioada 1996 - 2017.

Academia Nobel a rupt între timp legăturile cu acest bărbat, a cărui identitate a fost de curând dezvăluită. Acesta este fotograful francez Jean-Claude Arnault, soțul dramaturgului Katarina Frostenson, membră a Academiei suedeze. Arnault conduce un club cultural în Stockholm, care beneficia de finanțare din partea secției de literatură a Academiei Nobel. El a negat toate acuzațiile care i s-au adus - potrivit sursei citate. 

Lasă un comentariu