Incredibil, dar adevărat - MINCIUNA GOGONATĂ CARE A IMPRESIONAT O ȚARĂ ÎNTREAGĂ

Un concurent la show-ul culinar „Chefi la cuțite", Miklos Tolnai, pe numele lui, bucătar într-un restaurant din Dej, a fost compătimit de o țară întreagă, când și-a spus povestea de viață. El a pretins că a luptat în Afganistan și în alte teatre de război, fiind nevoit să trăiască, în prezent, dintr-o pensie de veteran de 360 de lei pe lună.

Tolnai s-a prezentat drept militar în rezervă, cu experiență vastă în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, în cadrul armatei române. El a spus că s-a retras după un accident care era să-l omoare și, ulterior, a descoperit pasiunea pentru bucătărie.

„Prima zi pe care am petrecut-o în afara unității militare a fost aproape ca un film. A fost cel mai șocant lucru pe care l-am trăit. Când participi la luptă nu mai există mamă, tată, există doar niște ordine pe care trebuie să le execuți. Din păcate, la vârsta de 26 de ani, am suferit un accident în timp ce mă aflam în misiune în Afganistan și am fost trecut în rezervă. Nu am voie să vorbesc despre ce s-a întâmplat acolo. Însă vă pot spune că totul se schimbă într-o secundă. Acum ești omul acela brav, iar în următoarea clipă…

Timp de trei săptămâni, am stat în comă, după ce am suferit 86 de fracturi. Am fost operat în baza militară americană de la Rammstein, în Germania. Recuperarea psihică se face cel mai greu. Asta m-a durut cel mai mult, că eram neputincios. Atunci am realizat cât de scurtă poate fi viața și asta mi-a provocat panică. Acum, am o pensie de veteran de 360 de lei.

Toate coastele mele sunt lipite de coloana vertebrală cu plăcuțe și am o pensie de 360 de lei... Atât costă viața unui militar. Plus o strângere de mână și o scrisoare din partea ministrului Apărării. Cel mai mult m-a durut atunci când am fost trecut în rezervă, pierderea acelei legături cu camarazii. E o chestie specială. Faptul că îți bazezi viața pe cineva creează o legătură foarte puternică", a declarat Tolnai, la televizor, impresionându-i pe toți cei care l-au urmărit.

Numai că... povestea lui lacrimogenă s-a dovedit a fi doar o minciună gogonată, el fiind contrazis chiar de Ministerului Apărării Naționale (MApN).

„Miklos Tolnai nu figurează în evidențele structurilor din cadrul MApN, nici în calitate de militar activ și nici în calitate de militar în rezervă sau retragere. În acest sens, precizăm că, neavând calitatea de militar activ, nu putea să participe independent sau în cadrul unor structuri constituite ale Armatei României la misiuni în teatrele de operații.

De asemenea, militarii răniți pe timpul unor acțiuni militare beneficiază de prevederile OUG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, cu modificările și completările ulterioare, care acordă compensații financiare (situația cu toate drepturile militarilor răniți poate fi studiată la adresa: http://dcvp.mapn.ro/pages/view/119), precum și rămânerea în activitate, la cerere, în structuri ale Ministerului Apărării Naționale, inclusiv pentru militarii cu gradul I de invaliditate", precizează MApN într-un comunicat de presă.

La rândul lor, organizatorii concursului au declarat: „Regretăm faptul că emisiunea a fost folosită pentru expunerea unor fapte neadevărate. Antena 1 va lua măsurile necesare conform contractului încheiat cu concurentul Tolnai Miklos, iar viitoarele ediții vor fi editate, păstrându-se numai cadrele care fac referire la aptitudinile sale în bucătărie".

Lasă un comentariu