De la Direcția de Sănătate Publică Mureș - Botulismul

Distribuie pe:

Botulismul este considerat o toxiinfecție alimentară, boală gravă, prin decesele pe care le  cauzează. Este determinată de toxina (otrava) produsă de bacilul Clostridium botulinum, care pătrunde în organism prin consumul de alimente contaminate (conservate și păstrate necorespunzător) sau prin diferite leziuni (răni). Infecția nu se transmite de la o persoană la alta.

La adulți, simptomele încep de obicei după 12-36 de ore de la consumul de alimente contaminate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contactat prin răni, simptomele se instalează după 4-14 zile. Acestea sunt: lipsa puterii, uscăciunea gurii, dificultăți la înghițire și vorbire, vedere dublă sau încețoșată, paralizie. La sugar, semnele sunt greu de observat, deoarece includ constipație, lipsa poftei de mâncare, plâns slab, lipsa puterii.

În cazul apariției acestor semne, prezentați-vă urgent la medicul de familie.

Pentru prevenirea botulismului și a altor toxiinfecții alimentare este necesară respectarea următoarelor recomandări:

- evitarea consumului conservelor de legume, carne și pește preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere (fierbere minimum 30 de minute);

- evitarea consumului de conserve al căror capac bombează;

- evitarea consumului de alimente cu aspect și miros neplăcut;

- excluderea mierii din alimentația sugarului;

- curățarea atentă și spălarea riguroasă a produselor vegetale;

- conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;

- recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect și miros neplăcut vor fi bine curățate și fierte;

- evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile păstrării alimentelor preparate;

- asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8 grade Celsius, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare);

- consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;

- în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius;

- evitarea contactului între alimentele nepreparate și cele preparate;

- spălarea frecventă a mâinilor.

 

Lasă un comentariu