„INIMA FRÂNTĂ" CREȘTE RISCUL DE DECES ÎN CAZUL PERSOANELOR VĂDUVE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Rice, citați de descopera.ro, au constatat că persoanele văduve sunt mai predispuse la riscuri asociate cu bolile cardiovasculare și cu decesul, iar o persoană care a rămas fără soț (soție) poate muri de „inimă frântă".

„Studiul nostru a durat trei luni și a scos la iveală faptul că indivizii care și-au pierdut partenerul în ultimele trei luni au niveluri mai ridicate de citokine (markeri care indică inflamația în sânge) și variabilitatea ritmului cardiac (VRC) mai scăzută comparativ cu persoanele care nu și-au pierdut partenerul de viață, dar care au același nivel de educație, sex, vârstă și indice de masă corporală. Ambii sunt factori care cresc riscul apariției bolilor cardiace, dintre care unele pot fi letale.

În primele șase luni după pierderea partenerului, văduvii (văduvele) au un risc cu 41% mai mare de mortalitate. Important este că 53% din acest risc cres-cut este din cauza bolilor cardiovasculare.

Cele 32 de persoane văduve care au participat la studiu au avut un nivel de VRC cu 47% mai scăzut decât grupul de control format din 33 de persoane. Indivizii care și-au pierdut partenerul au prezentat un nivel cu 7% mai ridicat de TNF-alfa (un tip de citokină) și un nivel cu 5% mai mare de IL-6 (alt tip de citokină) decât grupul de control", precizează oamenii de știință americani.

„Inima frântă" este o metaforă folosită pentru a descrie o trăire emoțională negativă intensă, caracterizată de durere psihică și suferință, iar sindromul „inimii frânte" este o afecțiune temporară a inimii, determinată de decesul unei persoane apropiate, de despărțirea în circumstanțe neașteptate de persoana iubită sau de situații foarte stresante cu efecte puternice asupra stării psihice.

Multe persoane care suferă de sindromul „inimii frânte" simt dureri subite în zona inimii sau atacuri de panică provocate de impresia unui infarct. În cadrul acestui sindrom, o parte a inimii se mărește temporar, condiție cunoscută în medicină sub denumirea de cardiomiopatie. 

Lasă un comentariu