Proiect: ÎNCHISOARE PENTRU CEI CARE NU EFECTUEAZĂ MUNCĂ ÎN FOLOSUL SOCIETĂȚII

Distribuie pe:

Mai mulți parlamentari PSD au depus, săptămâna trecută (10 mai 2018), la Senat, un proiect de modificare a art. 287 din Legea nr. 289/2009 privind Codul Penal, în sensul includerii unui nou alineat (11), cu următorul cuprins: „Nerespectarea hotărârii judecătorești prin care s-a aplicat sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității, săvârșită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani".

Inițiatorii își motivează această modificare prin faptul că măsura amendării persoanelor care refuză să efectueze ore de muncă în folosul comunității, în pofida deciziilor judecătorești, nu este suficientă.

„Ce se întâmplă în cazul în care contravenientul nu plătește amenda și nu efectuează orele de muncă în folosul comunității, încălcând astfel o hotărâre judecătorească? Aceste persoane sunt sancționate contravențional ori administrativ în mod constant, însă sancțiunile rămân doar niște cifre, niște statistici, nu se plătesc, contravenienții nu au absolut nicio teamă de repercusiuni. În lipsa unei legislații coercitive, aceste persoane sunt încurajate să comită în continuare fapte antisociale și, prin exemplul pe care îl dau, numărul persoanelor care li se alătură crește în mod alarmant", se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normatic.

Lasă un comentariu