INVIDIA - UN MARE GENERATOR DE SUFERINȚĂ!

Distribuie pe:

Potrivit specialiștilor, invidia apare atunci când, comparându-ne cu alții, suntem cuprinși de sentimente de furie, tristețe și neputință că nu avem ceea ce au ei, fie că este vorba de bunuri, bani, situație sau chiar persoane din anturajul lor.

Psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru, citată de descopera.ro, consideră că atunci când exteriorizăm sentimentul de invidie, acesta generează un efect în lanț de alte sentimente dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică și psihică, precum insomnii, stări de anxietate, stări depresive și o furie care ne îndeamnă la comportamente disfuncționale.

În opinia Laurei Maria Cojocaru, poate fi creionat un portret arhetipal al persoanelor care scot la suprafață, mai des decât altele, sentimentul de invidie, astfel:

Persoanele cu stima de sine scăzută - Atunci când o persoană are stima de sine scăzută, nu este împăcată cu imaginea ei, cu viața ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situația ei financiară, socială sau relațională. Persoanele invidioase au acumulat frustrări în timp, sunt nesigure pe ele, cu încredere mică în propriile forțe și râvnesc mereu la ceea ce au alții. Întrucât nu reușesc să obțină ce vor, unele persoane duc invidia la un alt nivel și le doresc răul persoanelor din jur, despre care consideră că au o viață mai bună.

Persoanele stăpânite de frică - Acele persoane care experimentează sistematic stări de teamă, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputință, frica de a nu fi îndepărtate, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin de la cei din jur, sunt predispuse să trăiască mai des sentimentul de invidie.

Frica ne împinge la nesiguranță, care poate escalada în frustrări din cauza așa-ziselor nevoi fictive. Persoanele stăpânite de frică sunt mereu de părere că nu au suficient de mult, că alții au mai mult, dar își înfrânează pornirile distructive tocmai din...frică.

Persoanele stăpânite de lene - Persoanele leneșe trăiesc mai des sentimentul de invidie decât alte persoane. Persoanele invidioase nu sunt dispuse să urmeze căile de dezvoltare și de evoluție pe care le urmează cei care au succes în viață, în carieră sau în dragoste.

Cei invidioși nu sunt dispuși să plătească prețul succesului, și anume o doză de efort și de renunțare în anumite momente la un soi de confort, drept pentru care se mulțumesc doar să invidieze. 

Lasă un comentariu