Județul nostru are parte de festivaluri de nivel mondial, chiar în săptămâna care urmează!

Distribuie pe:

Săptămâna viitoare avem parte, datorită iubitorilor de cultură din județ, de muzică de calitate din plin, și de operă, cu nume sonore, de la direcțiunea Operei de la Covent Garden în juriu, până la elite din Roma în același domeniu, o săptămână întreagă în Târgu-Mureș, Solovăstru și Reghin, și de folk în cetatea Sighișoarei, cu cele mai mari nume din domeniu. Cronologic, în ceea ce privește evenimentul de operă, care va începe luni seara, a avut loc o conferință de presă degajată, excesiv de relaxată, la Primărie, vineri dimineața, tocmai fiindcă am fost doar câțiva, eu, personal, trebuind să o aleg, în ceea ce mă privește, din mai multe variante, una fiind festivitatea de absolvire a copiilor de la liceul pe care l-am absolvit și alta, din Teatrul Scena, fiind la aceeași oră, 10. Totuși, invitația de la primarul dr. Dorin Florea cu promisiunea lui Aurel Trif, care totuși e actor la origine, că vor fi aduse la insistențe deja de aproape două decenii de când durează mandatul longevivului primar al orașului, spectacolele - TNB cu Ion Caramitru și Teodora Mareș chiar în această toamnă la Târgu-Mureș, dacă tot e Centenar, în cazul în care această promisiune va fi onorată, pot crede că primarul susține adevăratele valori, cum a susținut în conferința de presă, în ceea ce o privește pe Virginia Zeani.

Primarul comunei Solovăstru, Ilie Chirilă Tătar și Marian Jurgiu, director general al proiectului, ne-au înmânat o carte, că nu pot să-i spun program de sală, cu adevărat cum nu s-a mai văzut, ca aspect, precizând că niciun oraș nu are ca noi un festival de operă, cu asemenea nume sonore de pe toate meridianele globului, cu o casă muzeu pe care de abia aștept să o vizitez, a unei personalități în viață care provine din Solovăstru și este astfel omagiată.

Festivalul internațional Virginia Zeani este despre vocea de aur a României, o voce de aur a lumii. Din program reținem: luni, la ora 19, deschiderea oficială, cu lansare de carte, una scrisă de cea care dă numele festivalului, din câte am înțeles. Marți, la Teatrul Scena din Cetate, între orele 15 și 20, masterclass oferit celor 36 de concurenți calificați în etapa a doua. Miercuri, 20 iunie, la Solovăstru, în Căminul Cultural și Biblioteca de acolo, între orele 10 și 19, alt masterclass oferit celor 36 de concurenți calificați în etapa a doua, în aceeași zi, la Reghin, la Casa de Cultură Eugen Nicoară, de la ora 19 fiind un concert de operă și cor, recital de pian. Joi, 21 iunie, la Teatrul Ariel, între orele 10 și 19, va fi etapa I a concursului de canto, iar la biserica Romano-Catolică, între 19 și 20.30 un concert de operă sacră. Vineri, 22 iunie, la Palatul Culturii, între 10 și 19, va fi semifinala concursului de canto, iar de la 20, seara de muzică rusească. Sâmbătă, 23 iunie, în sala mare a Palatului Culturii, de la ora 20, finala concursului. Duminică, festivalul se va termina cu „Somnambula" de Vincenzo Bellini, audiție în premieră națională.

La concurență, să zic așa, dar, totuși, mai putând să prind ultima zi, duminică, două zile din sfârșitul de săptămână, la Sighișoara, va avea loc un regal de folk, având în vedere numele mari, începând cu gazda Adrian Ivanițchi și terminând cu Ducu Bertzi, dar cei din urmă vor fi cei dintâi... asupra acestui eveniment voi reveni ulterior. Totuși, apreciez faptul că ziarul nostru este trecut între partenerii media, ceea ce la celălalt festival nu s-a întâmplat, deși s-a scris foarte mult despre el. Să sperăm că la finalul lor, vom avea cuvinte de laudă despre ambele!

 

Lasă un comentariu