O sărbătoare cu totul aparte

Distribuie pe:

Recent, la Sighișoara, prin bunăvoința unui om de bine, a fost pusă la dispoziție fosta sală de spectacole a Clubului CFR (în prezent transformată în sală de nunți), unde, într-un cadru festiv, a fost marcată Ziua persoanelor cu dizabilități. La manifestare au participat membrii clubului „Împreună" din cadrul Fundației „Veritas", Casa Luminii din Albești și ai Centrului pentru copii cu deficiențe și dizabilități neuropsihice din Sighișoara.

„Veritas" este o organizație creștină care urmărește să aducă o schimbare pozitivă în viața oamenilor din Sighișoara, prin slujirea comunității și a persoanelor aflate în nevoi, prin intermediul unor programe educaționale și prin schimb intercultural. În cadrul acestei întâlniri, și-au dat mâna foarte mulți voluntari, oameni de toate vârstele, inclusiv elevi din diferite școli sighișorene, care au ținut să le fie aproape copiilor, mulți dintre aceștia și-au făcut un mod de viață din a participa, în cursul anului, la diferite activități din aceste centre, adevărate oaze de binefacere făcându-se utili, cu priceperea și ajutorul lor puse în slujba copiilor cu probleme.

Doamna Emesse Kis, în calitatea sa de director servicii sociale din cadrul Clubului „Împreună" și de organizator al evenimentului, preciza că evenimentele organizate cu prilejul sărbătorilor de sfârșit de an aduc în inimile acestor copii, ca de altfel, în inimile tuturor copiilor, bucurie și speranță, mai ales în acest timp al colindei, odată cu venirea lui Moș Crăciun. Copiii au pus în scenă o mică piesă de teatru, micii actori fiind răsplătiți cu ropote de aplauze. Anul acesta, sceneta prezentată a fost legată de sărbătoarea Crăciunului, după o povestire de Max Lucado - „Cel mai minunat dar", regizată și adaptată, desigur, la nevoile și după puterile copiilor. De asemenea, spectacolul a fost întregit de tânăra interpretă de cânt popular, Ștefania Pârlea, care a adus mai aproape de inimile noastre colindul preamăririi Nașterii Domnului, iar poeta Ana Drăghici a lecturat, cu trăire artistică, emoționanta poveste „Fetița cu chibrituri", de Hans Christian Andersen. În cadrul activităților de peste zi, copiii cu dizabilități sunt angrenați în tot felul de activități gospodărești, artistice și sportive, ba chiar în modelarea ceramicii și alte îndeletniciri practice. În fiecare an sunt organizate tabere, excursii. Celor care frecventează zilnic clubul li se asigură masa și transportul, cu o contribuție modică din partea părinților. Potrivit doamnei profesoare Petronia Popa (Petra) - director executiv, psihopedagog în cadrul Fundației, „Veritas" beneficiază de sprijin permanent din partea comunității locale, iar anul acesta, în premieră, au primit subvenții financiare de la administrația publică locală, adică de la Primăria Sighișoara.

Activitățile dedicate copiilor cu nevoi sunt numeroase, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. În fiecare program sunt implicați în jur de 300 de persoane din cadrul Fundației „Veritas", ziua de Crăciun este sărbătorită cu persoanele cu nevoi speciale, manifestări la care participă adolescenții, copiii de grădiniță, persoanele vârstnice, voluntarii, toți cei care, pe parcursul anului, sprijină activitățile derulate în cadrul Fundației. Există și un program academic cu implicare internațională: de-a lungul anilor, au venit la Sighișoara aproape 500 de studenți din Anglia, Statele Unite, Scoția, Germania. Ponderea acestora este în prezent mai redusă, odată cu retragerea din activitate a dnei Dorothy Tarrant (SUA), cea care, cu 20 de ani în urmă, dându-și seama de nevoile comunității, a început un program cu copiii străzii din Sighișoara, reușind să pună bazele Fundației „Veritas", prin care a dezvoltat o cantină socială, apropiindu-se de adulții cu nevoi speciale, de cei izolați din cauze de boală și fără nicio șansă de socializare, și astfel a pus bazele unui club, sub sigla „Împreună", unde își desfășoară activitatea umanitară numeroși oameni de bine.

Lasă un comentariu