Semnalăm… Semnalăm… Cele mai frecvente boli la pomii fructiferi

Distribuie pe:

Făinarea. O boală cauzată de mai multe genuri de ciuperci. Se manifestă de primăvara până la sfârșitul verii, pe flori, frunze, lăstari tineri apare ca o pâslă asemănătoare cu un strat de făină. Poate determina deformări, căderea frunzelor, stoparea dezvoltării. Vremea caldă, uscată poate favoriza infecția. Pentru prevenirea făinării se recomandă îndepărtarea lăstarilor afectați cu ocazia tăierilor de iarnă, iar pe timpul vegetației, se recomandă aplicarea de tratamente fitosanitare, cu fungicide recomandate de Unitatea Fitosanitară. Reamintim cititorilor că ziarul „Cuvântul liber" publică, periodic, Buletine de avertizare cu recomandări de tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor.

Rapănul se manifestă prin apariția unor pete neregulate pe frunze și fructe de culoare galben-verzui, care ulterior devin un strat brun-negru mătăsos, prima dată pe față, apoi pe dosul țesutului. Agentul patogen iernează pe frunzele uscate și infectează de la înmugurire.

Monilioza, o boală care afectează florile, lăstarii nou crescuți, ramurile, fructele. Florile și fructele tinere se brunifică și se usucă, frunzele și lăstarii se ofilesc, se usucă și cad. În locurile infectate apare des un exudat gălbui. Prevenirea presupune strângerea și distrugerea prin ardere a părților afectate. Tratamentele fitosanitare se aplică în momentul înfloririi și după ofilirea florilor.

Bășicarea frunzelor afectează frunzele prin apariția unor umflături pe partea superioară și adâncituri pe partea inferioară. Frunzele se îngroașă și devin fragile, se colorează în roșu și cad. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă tratamente pe bază de cupru înaintea înmuguririlor.

Focul bacterian al rozaceelor, una din cele mai periculoase boli în pomicultură se manifestă prin brunificarea florilor, lăstarii se curbează în formă de bastonaș, frunzele devin maronii și se usucă. Pe tulpină apar pete brune, scoarța se sclerozează deasupra locurilor atacate și în timp acele porțiuni mor. Boala se poate preveni prin tăierea și arderea părților atacate, iar în cazul unui atac mare se taie tot pomul. Toamna, după căderea frunzelor, și primăvara, înainte de intrarea în vegetație, se aplică tratamente fitosanitare.

Virusuri, împotriva cărora nu există tratamente. Mozaicurile pe frunze și flori sunt simptome tipice. Singura recomandare este legată de starea fiziologică a plantei prin fertilizări și tratamente foliare.

Lasă un comentariu