Joi, 21 iunie, CEA MAI LUNGĂ ZI DIN ACEST AN!

Distribuie pe:

Începutul verii astronomice este marcat de momentul solstițiului de vară care, în anul 2018, la latitudinea țării noastre, are loc astăzi, de 21 iunie, la ora 13,07.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" București, pământul execută, atât o mișcare anuală de revoluție în jurul soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

La momentul solstițiului de vară, soarele se va afla la 23° 27' distanță unghiulară nord față de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.

Aflându-se la culminație pentru latitudinea medie a țării noastre de 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, durata nopții fiind minimă, de numai 8 ore și 28 de minute.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar cea a nopții să crească, timp de 6 luni, până în jurul datei de 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă, când se va înregistra cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte.

La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, din 24 iunie. În mitologia românească, Sânzienele sunt zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele. Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Coronițele de Sânziene lăsate noaptea afară pot asigura fetele că vor face nuntă în vară, în cazul în care sunt găsite dimineața acoperite de rouă. Florile culese de Sânziene, așezate sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie, le pot ajuta pe fete să își vadă în vis viitorul soț.

În anumite situații, când oamenii le nesocotesc ziua, Sânzienele pot deveni distructive: stârnesc furtuni și vijelii, aduc grindină, îi lovesc pe cei nepăsători cu boala numită „luatul cu Drăgaica", și lasă câmpurile fără rod.

Lasă un comentariu