SINGURĂTATEA, MAI NOCIVĂ DECÂT FUMAREA A 15 ȚIGĂRI PE ZI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Brigham Young, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că singurătatea este mai nocivă pentru sănătate decât fumarea a 15 țigări pe zi, izolarea ducând la numeroase probleme fizice, dar și de natură psihică.

„Studiul nostru, prin care am dorit să aflăm care sunt efectele lipsei interacțiunii, a plecat de la realitatea că, numai în America, peste 42 de milioane de adulți suferă de singurătate cronică.

Dacă o cercetare anterioară stabilise că singurătatea e mai periculoasă pentru sănătate decât obezitatea (crește riscul de moarte prematură cu 50%, în vreme ce obezitatea, cu doar 30%), noul studiu a demonstrat că izolarea creează probleme atât la nivel fizic, cât și psihic. Evaluând starea generală de sănătate a unei persoane singure, am concluzionat că aceasta este mai proastă decât cea a uneia care fumează 15 țigări pe zi!

În cercetarea noastră, am comparat datele a peste 3 milioane de oameni singuri, concluziile fiind că se impun măsuri, fiindcă singurătatea este un fenomen care, exact ca și obezitatea, se întinde ca o epidemie.

Printre aceste măsuri, ar trebui să se numere înființarea de centre în care vârstnicii să se poată întâlni pentru a socializa (bătrânii sunt cea mai vulnerabilă categorie) și încurajarea tuturor categoriilor de vârstă să socializeze.

Beneficiile socializării sunt foarte clare. Interacțiunea umană scade nivelul de cortizol, numit și hormonul stresului, sedentarismul și alimentația haotică sunt înlocuite cu obișnuința de a face mișcare și de a mânca sănătos, iar pe total, scade riscul de moarte prematură cu 50%.

Chiar și un animal de companie poate fi benefic, mai ales în cazul persoanelor imobilizate sau cu mobilitate redusă", afirmă oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu