TRANSILVANIA TĂMĂDUITOARE (III)

Distribuie pe:

Județul Mureș se caracterizează prin varietatea sa balneară. Găsim aici izvoare și lacuri sărate sau sărat-iodurate, izvoare oligominerale, ape minerale carbogazoase, așa-zisele ape „de masă" și izvoare mezotermale (…).

SOVATA… fără Lacul Ursu ar fi ca Egiptul fără piramide…

Fără Lacul Ursu, Sovata n-ar fi decât un loc anodin, precum Egiptul fără piramide sau Parisul fără Turnul Eiffel!

Lacul Ursu! Era normal ca în ținutul Europei cu cel mai mare fond cinegetic: urși, cerbi, căprioare, capre negre și pisici sălbatice, un lac să poarte numele animalului sălbatic cel mai râvnit de vânători. Sovata este cea mai cunoscută stațiune balneară a județului Mureș.

Masivele de sare, lacurile sărate sau nămolul sărat de aici nu sunt decât tot ce a mai rămas din flora și fauna unor vremuri de mult apuse. Dacă facem o incursiune în îndepărtatul trecut geologic al locului, găsim aici o lagună nu prea adâncă, lagună care, odată cu încălzirea climei și evaporarea apei, a dus la formarea unor „ochiuri" de apă sărată și, totodată, a unor zăcăminte de sare. Așa au apărut unele din cele 5 lacuri sărate de la Sovata.

Cel mai vestit lac din stațiune e Lacul Ursu. Dar, de ce o fi el așa de vestit? În niciun caz din pricina salinității sale, care nu depășește 80 de grame de sare la litru, ci din cauza fenomenului de „heliotermie", fenomen rar întâlnit în Europa, fenomen prin care, în timpul verii, mai ales, apa lacului se încălzește „pe verticală", mai mult în profunzime decât la suprafață. Câteva pâraie cu apă dulce se scurg în lac, formând la suprafața sa un strat subțire de apă dulce care reține, ca într-o seră, căldura acumulată de la razele soarelui. Datorită diferenței de concentrație, care în profunzime e de trei ori mai mare decât la suprafață, temperatura apei din lac, la 1,5 metri adâncime, poate atinge 40 de grade Celsius!… Iar la câțiva metri adâncime, ea ajunge la aproape 60 de grade. Căldura acumulată de apa sărată concentrată din profunzime nu este risipită în exterior , încât lacul devine, în adâncuri, un adevărat „cuptor lichid". Lucru benefic pentru pacienți, căci organele din abdomen și membrele inferioare ale omului sunt aici în contact permanent cu apa caldă, în timp ce toracele și umerii se află într-un mediu mai răcoros, ușor suportabil de organism.

Ouă fierte... în lac!

În acest lac, orice pacient, de orice vârstă, poate rămâne în apă un timp mai îndelungat decât în alte lacuri sau bazine cu apă sărată. Datorită celor 60 de grade Celsius, temperatura la care albuminele coagulează, un ou introdus în lac la adâncimea de 3 - 4 metri va fi scos „gata fiert" după 30 de minute, tocmai bun să fie mâncat! Iar dacă e nevoie și de puțină sare, e suficientă o plimbare până la stâncile de sare de pe malul lacului…

Și la munte, și la mare, în același timp…

Dar să revenim la medicină. Temperatura ridicată a apei de la suprafața lacului, în special unde ea este în contact cu jumătatea inferioară a corpului uman, favorizează remisia unor boli, precum cele reumatice (coxartroze, gonartroze, discopatii lombare) sau ginecologice (metroanexite cronice).

În timpul sezonului estival, asupra turistului sau pacientului, Sovata are o influență aparte: climatul aproape subalpin, imensitatea Lacului Ursu înconjurat de păduri de conifere, aerul ozonat și pur, încălzit de razele soarelui, îți dau mereu impresia că te afli și la munte, și la mare, în același timp (…).

(Din vol. Transilvania, un El Dorado balnear? - autor dr. CĂLIN I. DORGO, medic specialist de balneofizioterapie și medicina culturii fizice, Editura „ansid", Târgu-Mureș, 2003)

 

Lasă un comentariu