NE SCRIU CITITORII

Distribuie pe:

În calitate de locuitor al județului Mureș, de-a lungul timpului am fost nevoit să-mi caut dreptatea în instanțele de judecată ce-și au sediul în impunătoarea clădire de pe str. Justiției nr.1. Petrecând suficient timp pe holurile acestei clădiri, am avut răgazul să studiez îndeaproape detaliile arhitecturale, care, printre altele, conțin în interiorul lor și povestea acestei clădiri. Ea a fost construită, după datele inscripționate, în anii 1896-1897, iar odată cu unirea Transilvaniei cu România, a intrat în proprietatea statului român, conform tratatelor internaționale. Iată, concret, cum arată această inscripție:

“S-a ridicat această clădire în anii 1896-1897.

A trecut în stăpânire românească în anul 1919, luna martie, în zilele de glorioasă domnie a MS Regele Ferdinand, domnul tuturor românilor, și a MS Regina Maria”.

Deranjant este faptul că tocmai acest înscris cu valoare istorică a fost acoperit cu vopsea verde. De fapt, mai mult o mâzgălitură care face textul indescifrabil și aruncă o pată neagră asupra celor care administrează imobilul. Să fi fost de vină comuniștii sau alții, pentru această fărădelege? Nu știm!

Acum, impunătoarea clădire este în reabilitare. Momentul ar fi un fericit prilej pentru remedierea acestei stricăciuni. Drept pentru care am trimis scrisori Instituției Prefectului, Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș și, nu în ultimul rând, beneficiarului acestei clădiri - Curtea de Apel Târgu-Mureș, în speranța că vor ține cont de aceste observații. Așteptăm decizii care se impun pentru restaurarea și a acestei inscripții de mare valoare pentru istoria orașului nostru reședință de județ.

Lasă un comentariu