Tabăra de Vară „Minte, trup și suflet" ediția a IV-a își redeschide porțile

Distribuie pe:

Suntem în plină vacanță! Când toate din jurul nostru ne îndeamnă la relaxare, Școala Gimnazială ,,Alexandru Ceușianu" din Reghin își deschide porțile și își așteaptă din nou elevii pentru a participa la cea de-a IV-a ediție a Taberei „Minte, trup și suflet".

Proiectul care se va desfășura în săptămâna 2-6 iulie se va bucura de participarea a 130 de elevi din Reghin și alte localități din județ, dar și din alte 6 județe, dornici să-și valorifice talentul, creativitatea, îndemânarea și măiestria în cadrul celor șase ateliere de lucru pregătite de organizatori. Pe parcursul celor cinci zile, elevii vor fi atent îndrumați de către 40 de cadre didactice, educatoare, învățătoare și profesori, atât ai școlii organizatoare, cât și ai școlilor partenere din Rușii Munți, Solovăstru, Brâncovenești, Batoș, Crăiești, Gledin (BN), Monor (BN), Apahida (CJ), Sibiu (SB), Alba-Iulia (AB), Siret (SV) și Iași (IS).

Programul taberei, pregătit cu multă minuțiozitate, prevede activități antrenante, având drept obiectiv formarea unor persoane independente, creative, cu spirit critic și cu o puternică capacitate de a se raporta la valori. Astfel, elevii participanți vor fi angrenați zilnic, prin rotație, în cinci ateliere de lucru diferite, cu activități specifice vârstei, menite să îmbine utilul cu plăcutul.

Spiritul critic și dorința de a fi la curent cu tot ceea ce ne înconjoară vor fi stimulate în cadrul atelierului ,,Jurnaliștii". Aici elevii vor fi „cu ochii în patru", fiind îndrumați să realizeze mici articole despre activitățitățile desfășurate în cadrul taberei, să realizeze cele mai reușite fotografii, să descopere pasiunile micilor participanți și să realizeze un „ziar" al taberei în care să surprindă reușitele, dar și neajunsurile pe care le-au constatat pe parcursul celor cinci zile. Participanții vor fi ghidați în demersul lor de către profesori pasionați, cadre didactice cu experiență în domeniu: Friciu Daniela, Alexa Cristiana, Pop Monica, Varga Ana-Maria (Șc. Gimn. „Al. Ceușianu" Reghin), Mărginean Emilian (Șc. Gimn. Ibănești), Molinari Delia (Șc. Gimn. Batoș).

Îndemânarea elevilor va fi exersată în cadrul atelierului „Mâini dibace". Acesta are ca obiectiv formarea și dezvoltarea abilităților practice ale elevilor și dezvoltarea aptitudinilor și a simțului estetic. Din deșeuri textile, hârtie, lemn și alte materiale reciclabile, elevii vor realiza articole de artizanat și accesorii, folosind diferite tehnici de împletituri, decupaje și îndoituri. Asupra lor se vor apleca cu dibăcie d-nele prof. Man Florina (Șc. Gimn. „Al. Ceușianu" Reghin), Toncean Anca, Chibulcutean Dorina (Grădinița cu P. P. nr. 4 Reghin), Kellner Codruța (Grădinița cu P. N. nr. 2 Reghin), Căprar Liliana (Grădinița cu P. P. nr. 5 Reghin) și Cota Anca (C. S. I. - Apalina).

Pentru că o minte sănătoasă trebuie să se îmbine armonios cu un corp sănătos, „Exploratorii" au posibilitatea de a cunoaște frumusețile naturii, fiind stimulați să-și folosească aptitudinile de cercetași (montarea cortului, aprinderea și stingerea focului, acordarea primului ajutor), să-și dezvolte spiritul de echipă și să protejeze mediul înconjurător (adunarea, selectarea, depozitarea gunoaielor și a deșeurilor), iar pe aceste căi vor fi conduși cu grijă de prof. Atănăsoaie Gabriela, Hărșan Marinela (Șc. Gimn. „Al. Ceușianu" Reghin), Bîrsan Ioan (Șc. Gimn. Batoș), Horobeț Fulvia (Șc. Gimn. ,,Elena Cuza" Iași) și Aștilean Raluca (Colegiul Silvic Gurghiu).

„Artă culinară" este cel mai iubit și cel mai delicios atelier în care elevii își vor dovedi dragostea față de semeni, punându-se în slujba acestora prin prepararea unor meniuri simple și gustoase, gustări și deserturi (salate, sandvișuri vesele, calde și reci, salam de biscuiți, waffles dulci și sărate, brioșe de ciocolată și de vanilie, biscuiți cu ciocolată, salată de fructe, băuturi răcoritoare). Efortul lor este supravegheat cu atenție de d-nele prof. „maeștrii bucătari" Grama Ramona, Roșca Mihaela, Mircea Delia, Suciu Ioana, Gyori Camelia, Graur Maria, Gabor Ioana (Șc. Gimn. „Al. Ceușianu" Reghin) și Mărginean Simona (Șc. Gimn. „Mirona" Reghin).

Atelier, denumit „Cântec, joc și voie bună", le va forma elevilor gustul pentru muzică și dans, precum și receptivitatea față de actul cultural în sine, în special față de valorile tradiționale românești. Ungur Sorina, Farcaș Sabina (Șc. Gimn. „Alexandru Ceușianu" Reghin) și Luca Alexandra (Șc. Gimn. „Mirona") îi vor învăța pe copii să se bucure de frumusețea unor cântece potrivite vârstei lor și să-și exerseze aptitudinile vocale. În cadrul acestui atelier, copiii își vor aminti Imnul taberei „Minte, trup și suflet", scris și compus în prima ediție a taberei, imn care transmite un mesaj de dragoste al românului pentru pace și liniște „Avem minte, trup și suflet să iubim/ Ne place în viață oameni buni să fim" și, pentru că ne place să colaborăm și să viețuim în armonie cu semenii noștri, copiii vor fi învățați să pășească în viață pe ritmul simbolic al dansului ca exprimare artistică a unității, inițiindu-se în dansul Hora Unirii.

Cei mici dintre participanții la tabără (copiii care nu au împlinit vârsta necesară pentru a lua parte la activitățile din atelierele principale) vor lucra într-un atelier suplimentar, intitulat „Prichindeii pricepuți". Activitățile din cadrul acestuia sunt conduse de Moldoveanu Alina, Șerban Ionela (Grădinița cu P. P. nr. 4 Reghin) și Grama Ioana (elevă a Lic. Pedagogic „M. Eminescu" Tg.-Mureș). Aici, copiii vor învăța câte puțin din toate (desen, pictură, colaj, cântece, dans și jocuri specifice vârstei), pregătindu-se în felul acesta pentru edițiile viitoare ale taberei.

Și pentru că ne dorim să îmbunătățim permanent și să diversificăm activitățile din cadrul proiectului, la finalul fiecărei zile de tabără, copiii vor nota impresiile pe un flipchart, iar noi, cei care i-am coordonat, vom vedea care dintre activități a avut cel mai mare succes. Astfel, ne vom pregăti pentru cea de-a V-a ediție numai cu activități care au avut un impact pozitiv asupra copiilor.

Din dorința de a face cunoscute activitățile desfășurate zilnic în cadrul atelierelor și nu numai, vă vor ține la curent toată săptămâna cu noutăți din desfășurarea proiectului cei ce se ocupă de promovarea imaginii taberei, pr. prof. dr. insp. Chiorean Claudiu, prof. Timuș Jan, prof. Denes Iozsef, prof. Bîclea Codruța, Hurdugaci Larisa.

 

Lasă un comentariu