Tăcerea suspectă a Guvernului - Important: gazele naturale din Marea Neagră să creeze venit substanțial pentru economia României!

Distribuie pe:

Pentru ca această idee să devină realitate, Guvernul trebuie să acționeze rapid ca Parlamentul să legifereze activitățile offshore cuprinse în Legea cu același nume. Acesta este pasul ca firmele care au concesionat perimetre să ia decizia de investiție comercială, fapt recunoscut chiar de ele. „Exxon Mobil, Petrom, Black Sea Oil&Gas (Carlyle Group) și-au exprimat, pe rând, intenția fermă de a începe extracția, odată cu tot ce ține de legislația conexă. Mai mult decât intenția, pașii concreți au fost făcuți. În primul rând, Exxon și Petrom au rezervat capacitatea de intrare pentru 120 de miliarde de metri cubi, în 15 ani (2021-2035) în Sistemul Național de Transport, în punctul Tuzia, de pe țărmul Mării Negre. 100% din capacitatea alocată pentru fiecare an a fost rezervată, dovadă că cele două companii au intenția fermă de a începe lucrările. Ba mai mult, capacitatea rezervată depășește cu mult estimările anterioare, de 80 de miliarde de metri cubi", se precizează în revista „Capital".

În același timp, Transgaz, care deține monopolul transportului gazelor din România, a confirmat că „a pornit lucrările la gazoductul BRUA, care are ca scop inclusiv să aducă energie din Marea Neagră către marii clienți din Vest." De asemenea, Transgaz a mai precizat că „în curând va începe lucrările la realizarea fluxului invers pe conducta de tranzit dobrogeană Isasccea - Negru Vodă, pe unde gazul poate să ajungă în Ucraina și Bulgaria. Nu în ultimul rând, toate proiectele de gazoducte care fac mai ușoară exploatarea gazului din România au susținere totală, inclusiv financiară a Uniunii Europene, direct interesată de diversificarea sursei de aprovizionare cu gaz."

În anul 2021 se preconizează să se extragă din Marea Negară 8 miliarde de metri cubi de gaz. Ca urmare, o bună parte din acest surplus se va exporta. Important este ca această cantitate de gaze ce depășește consumul intern să se utilizeze în țară, pentru a obține un venit important pentru economia românească prin prelucrare industrială.

„Resurse însemnate de gaze naturale din Marea Neagră care vor deveni disponibile, inclusiv cele provenite de la BSOG, ar trebui să atragă atenția investitorilor industriali asupra reabilitării sau dezvoltării în România a unor unități industriale precum centralele de producere a energiei electrice și combinatele petrochimice", arată Mark Beacom, director, Black Sea Oil&Gas. Un studiu realizat de campania Deloitte arată că „beneficiul pentru România al proiectului Marea Neagră ar putea ajunge la 40 de miliarde de dolari, din care 26 de miliarde de dolari înseamnă contribuție la bugetul de stat."

Anumiți consultanți de la Deloitte susțin că plusul de gaz extras va asigura creșterea consumului prin racordarea la sistemele de distribuție a circa un milion de noi gospodării, construirea de noi capacități de producție a energiei electrice și termice pe bază de gaz natural și, nu în ultimul rând, reabilitarea sau construcția de noi capacități în industria chimică și petrochimică." Surse guvernamentale susțin că odată ce va începe exploatarea gazului metan din Marea Neagră, „investitorii în chimie și petrochimie vor apărea, și ei, pentru construcția de facilități de procesare pe coastă, fix modelul SUA", tatonările au început. Ar putea intra în acțiune și firma InterAgro cu ale sale, șase combinate-fabrici de îngrășăminte chimice, închise din cauza importului de gaz, mai scump, din Rusia, intrând astfel în insolvență pentru datorii de peste 200 de milioane de euro. Când combinatele InterAgro funcționau la capacitate, consumau trei miliarde de metri cubi de gaz metan anual.

De gazul extras din Marea Neagră vor beneficia modernizarea și reactivarea termocentralelor, între care cea din Iernut, Mintia, Deva etc. Romgaz are în construcție o termocentrală pe gaz cu o putere instalată de 430 MW și un consum anual de un milion de metri cubi. Și termocentrala PetroBrazi, construită recent, cu o putere instalată de 560 MW, când va funcționa la capacitate, va consuma un milion de metri cubi anual.

De câțiva ani, „consumul local-intern de gaze este constant: 11-12 miliarde de metri cubi. Peste 90% reprezintă producția internă asigurată de Romgaz și Petrom, iar circa jumătate de milion de metri cubi se importă din Rusia". După intrarea în exploatare a platformelor de extracție din Marea Neagră, în anul 2021, cantitatea de gaze realizată de țara noastră va ajunge la 17-18 miliarde de metri cubi. Dacă se vor exporta în Ungaria, 10 miliarde de metri cubi, așa cum ne solicită, export din care România nu se va alege cu mare lucru. Pentru a obține 40 de miliarde de dolari beneficiu pentru România, din care 26 de miliarde de dolari contribuție la bugetul de stat, în urma beneficiului adus de proiectul Marea Neagră, așa cum rezultă din studiul companiei Deloitte, Guvernul trebuie să ia urgent măsuri pentru consumarea surplusului de gaz în industria chimică, petrochimie și în producerea de energie electrică și termică. Reducându-se astfel prețurile actuale, mult prea mari, plătite de români pentru gazul metan, energie electrică și termică, carburanți, care au determinat direct scumpirea mărfurilor industriale și în special a produselor alimentare. Prețurile majorate ca și revoluția fiscală aplicată de guvern au lovit, în mod special, în sectorul privat, în firmele mici și mijlocii, din care foarte multe au intrat în insolvență și faliment.

Cu privire la pretențiile lui Viktor Orbán de a prelua gazul metan extras din Marea Neagră, idee susținută și de omologul maghiar al directorului Transgaz, care s-a întâlnit cu acesta, săptămâna trecută, la București, tăcerea guvernului nostru este suspectă. De ce? Pentru că se face că nu a auzit declarația acestuia și a ministrului de externe maghiar, care spunea cu seninătate că „România nu are ce face cu gazul metan extras din Marea Neagră, pentru că nu mai are industrie petrochimică și nici industrie în general, deci poate doar să-l aprindă să facă o flacără mare", cu alte cuvinte, să-l preia în totalitate Ungaria, că tot importăm de acolo îngrășăminte agricole și alte produse fabricate din gaz metan.

Ca urmare, tăcerea Guvernului român e suspectă, cu atât mai mult cu cât, deocamdată, nu suflă o vorbă despre intenția de a folosi surplusul de gaz în industria petrochimică și de îngrășăminte chimice, care se mai produc doar la Târgu-Mureș (cele șase combinate InterAgro sunt în faliment, din cauza guvernanților), care se încearcă de anumiți, așa-ziși ecologiști, prieteni ai guvernului maghiar, să-l închidă, pe motiv de poluare, și după ce firma elvețiană a investit mult în instalații noi, performante și în privința eliminării noxelor-poluante.

Întrebarea pentru Guvern: de ce tace, de ce nu acționează să sprijine direct repunerea în funcțiune a capacităților din petrochimie (Râmnicu Vâlcea, Pitești, Brazi), din industria de îngrășăminte chimice din care importăm și de la vecinii noștri și pentru alimentarea cu gaz a celor peste trei milioane de gospodării în care focul se face cu lemne, cu atât mai mult cu cât în România numai 35% din gospodării sunt racordate la gaz metan, iar în Ungaria peste 90%.

Concluzia e că, Guvernul, în loc să acționeze pentru ca economia României să obțină un beneficiu de 40 de miliarde de dolari, din care 26 de miliarde de dolari să intre în visteria Ministerului de Finanțe, s-a înțeles, pe ascuns, cu Viktor Orbán, să exporte 10 miliarde de metri cubi de gaz Ungariei, la un preț ce asigură profit gras pentru unguri, chiar întreaga cantitate ce va fi extrasă din Marea Neagră nu pentru români, care plătesc, iarna, gazul mai scump decât în țările care nu dispun de acest important zăcământ. Halal patriotism, halal interes pentru punerea în valoare în interesele țării și ale poporului român (în numele căruia le place să se erijeze guvernanții și politicienii), zăcămintele naturale (România se află pe locul trei în UE în privința zăcământului de gaz metan și pe ultimul loc în privința nivelului de trai).

De neînțeles și de neiertat e tăcerea guvernului, a parlamentarilor, care se fac că nu cunosc intenția lui Viktor Orbán de a izola economic și politic România în UE și SUA, pentru a se erija ca singurul dirijor credibil în zona Europei de Răsărit și Balcani, deoarece țara noastră nu are nicio strategie de dezvoltare economică, socială și politică. De asemenea, Guvernul României - Dragnea neglijează total faptul că Viktor Orbán a blocat conducta BRUA prin care gazul din Marea Neagră trebuie să ajungă și în Austria și că Viktor Orbán a promis Serbiei că o va aproviziona cu gaz metan românesc, că el va distribui acest gaz țărilor din jur. De ce? Pentru că România blochează programul de strategie energetică al UE, așa cum a declarat ministrul de externe ungar la conferința pe tema energiei din SUA, conferință de la care miniștrii români de externe și ai energiei au lipsit. Motivul….?!

Lasă un comentariu