Secretul inteligenței papagalilor a fost, în sfârșit, scos la iveală

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Universitatea Alberta au identificat circuitul neural care stă la baza inteligenței la păsări, descoperirea fiind un exemplu de evoluție convergentă între creierele păsărilor și cele ale primatelor, având și potențialul de a oferi unele indicii cu privire la baza neurală a inteligenței umane.

„O regiune a creierului care joacă un rol major în inteligența primatelor este formată din nucleii pontini", a explicat Cristian Gutierrez-Ibanez, unul dintre cercetători. „Această structură transferă informații între cele mai largi două regiuni ale creierului, cortexul și cerebelul, ceea ce permite procesarea de ordin superior și comportament mai sofisticat. La oameni și primate, nucleii pontini sunt mai mari decât la alte mamifere, ceea ce are sens din punctul de vedere al abilităților cognitive".

Păsările au nucleii pontini foarte mici. În schimb, au o structură similară numită SpM (medial spiriform nucleus) care are o funcție similară, deși este localizată în altă regiune a creierului, scrie Science Daily.

Folosind mostre de la 98 de păsări din cea mai largă colecție de creiere de pasăre din lume, care cuprinde totul, de la găini la bufnițe și papagali, savanții au măsurat dimensiunea SpM-ului raportată la restul creierului. Astfel, au determinat că papagalii stau cel mai bine la acest capitol.

„SpM-ul este foarte mare la papagali. Este de fapt de 2-5 ori mai mare la papagali decât este la alte păsări, precum găinile", a precizat Gutierrez. „În mod independent, papagalii au dezvoltat o regiune cerebrală care conectează cortexul de cerebel, la fel ca la primate. Începe cu comportamente sofisticate, precum utilizarea uneltelor și conștiință de sine, ceea ce se vede și în creier. Cu cât ne uităm mai mult la creiere, cu atât vedem mai multe similarități. Acesta este un alt exemplu de convergență evolutivă între papagali și primate".

(Sursa: descoperă.ro)

Lasă un comentariu