SUC DE MERE ECOLOGIC

Distribuie pe:

Interlocutor: ing. VASILE HANGAN - administratorul S.C. Heliantus din Reghin

- Domnule inginer, anul 2017 a fost păgubos pentru pomicultură. Cum se arată producția de fructe în acest an?

- Până la ora actuală producția de fructe se prezintă bine, chiar peste așteptări. Administrăm 193 de hectare livadă: 20 ha livadă tânără în sistem ecologic, 10 ha cireș, 3 ha vișin, 3 ha păr, 3 ha cais, 3 ha piersic, nuc 6 ha, prun 31 ha , 107 ha măr pe rod și 15 ha teren în pregătire pentru o livadă tânără. La măr preconizăm o producție de 35 tone /ha.

- Ani de zile a fost o problemă valorificarea fructelor. Am înțeles că Sucmeron Reghin a fost vândut unei societăți din Vâlcea. Ce soluții ați gândit pentru o valorificare eficientă?

- Deocamdată am renunțat la fabrica de lapte, în locul ei ne profilăm pe o fabrică de produs suc de mere ecologic, o investiție de 200.000 de euro. Sperăm ca în doi ani fabrica să producă din plin suc de mere ecologic. În acest sens ne-am reprofilat și producția de fructe, avem 20 de hectare cu măr în sistem ecologic, agreate de o firmă din Cluj-Napoca, mai avem în pregătire 15 ha, pentru o livadă super-intensivă, tot ecologică. Viața ne obligă să ne adaptăm la cerințele pieții. Deocamdată nu avem o piață sigură pentru fructele românești din cauza importurilor masive. La noi, în supermarketuri se vând mere din Polonia și Ungaria, fiindcă acolo subvenția presupune sume mai mari decât la noi, apoi mai există și o subvenție pe produs, nu numai pe suprafața de livadă, o altă problemă care încurajează concurența este prețul la motorină, una este să o cumperi cu amănuntul și alta cu preț de pompă.

- Sunt promisiuni guvernamentale cum că se vor reglementa și la noi aspectele legate de valorificarea producției agricole.

- Nu prea cred în aceste promisiuni. La noi, când treburile merg bine într-un anumit sector, apare ceva să le încurce. Vezi doar treaba cu Pesta porcină africană. Să avem în vedere numai faptul că la ora actuală 80 la sută din carnea de porc vine din import. Noi, în loc să ne ocupăm de probleme arzătoare la zi, facem programe. Să ne aducem aminte de porcul de Bazna și Mangalița, un fiasco, fiindcă nu există efectiv matcă, și nici interes din partea gospodăriilor populației.

- Ce viitor vedeți pentru agricultura din România?

- Cred că lucrurile se vor așeza în timp, iar piața se va regla. În prezent, trecem printr-o criză a forței de muncă. Și în acest sector se vor găsi soluții, bineînțeles dacă vom asigura salarii și condiții de muncă asemănătoare cu cele din afară.

- Aveți o vârstă de peste șase decenii, puteți privi înapoi cu mândrie pentru ce ați realizat, băiatul vă duce mai departe destinele fermei, apoi vine din urmă nepotul. Va tentat vreodată gândul să plecați din România, pentru a vă realiza în altă țară?

- Niciodată nu m-am gândit să plec din țară. Puteam să plec la vârsta de 25 de ani, să rămân în Germania. Nu am plecat, nici nu aș pleca, poate m-aș duce în concediu, să văd și eu cum se descurcă alți fermieri.

 

Lasă un comentariu