Celulele unei răni deschise pot fi convertite în piele

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din San Diego (California), citați de descopera.ro, susțin că au dezvoltat o tehnică prin care pot fi convertite direct celulele unei răni deschise în noi celule ale pielii.

“Studiul nostru se bazează pe reprogramarea celulelor la starea de celule stem, care poate fi utilă pentru vindecarea rănilor la nivelul pielii, pentru contracararea efectelor îmbătrânirii (riduri) și pentru o înțelegere mai bună a cancerului de piele.

Observațiile constituie o demonstrare a principiului pentru regenerarea in vivo pentru un întreg țesut tridimensional precum pielea și nu doar pentru tipurile individuale de celule ca până acum.

În cadrul cercetării, am convertit celulele din țesutul subcutanat în cheratocite, baza pentru reconstrucția pielii.

Experimental, am tratat ulcere de piele pe șoareci, observând că datorită noii metode pielea a fost recrescută în 18 zile, iar, odată cu trecerea unei perioade mai îndelungate, noua pielea s-a dezvoltat și s-a conectat cu cea din jur, chiar și în cazul ulcerelor severe. La trei și șase luni, pielea regenerată se comporta ca o piele normală și sănătoasă.

Acum, avem în plan mai multe studii pentru a optimiza tehnica și a începe testarea în alte modele, abia apoi, dacă experimentele au succes, vom trece la teste clinice pe oameni”, explică oamenii de știință americani.

                                                

Lasă un comentariu