MApN vrea o armată de voluntari. Tinerii primesc soldă de 3.200 de lei, plus alte beneficii

Distribuie pe:

Guvernul pregătește o lege ca să avem un soi de armată voluntară, pe lângă rezerviștii voluntari care există deja.

Proiectul de lege privind militarii voluntari în termen include pregătire de până la patru luni, costurile fiind acoperite de către Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci vine în completare, ca o formă distinctă, scrie Agerpres.

Statul Major al Apărării a inițiat un proiect de modificare și completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, în care se propune introducerea acestei noi forme de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen.

Pentru acest nou statut sunt eligibili cetățenii români, bărbați și femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară, a anunțat MApN, la o întâlnire informală cu jurnaliștii, conform Monitorul Apărării.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creșterea cantității și calității rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv, ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat (între 2.800 și 3.200 de lei), și se vor supune prevederilor legilor și regulamentelor militare.

La finalizarea programul de pregătire, aceștia vor primi o îndemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata (acest salariu mediu brut este în 2024 de 7.567 lei), urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

(Foto: Arhivă Facebook/ MApN)

Lasă un comentariu