Ziua Comunei Deda, ediția 2018

Distribuie pe:

Deda, frumoasa așezare de pe Valea Mureșului Superior și de la poalele Călimanilor, la ceas de mare praznic, la ceas de sărbătoare, la vreme de început de toamnă, a îmbrăcat hainele cele luminoase de sărbătoare, pentru a cinsti, prin manifestări ample, valorile culturale, istorice, tradiționale și spirituale ale zonei, precum și pe locuitorii comunei, care sunt chemați pentru a sărbători, pentru a depăna amintiri, a cinsti trecutul, a prețui prezentul și a nădăjdui într-un viitor strălucit pentru comuna natală și pentru lumea întreagă.

În ziua de sâmbătă, 8 septembrie 2018, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sântămăria Mică, a avut loc, la Deda, evenimentul intitulat “Ziua Comunei Deda”, ediția 2018, o manifestare cu o încărcătură emoțională deosebită. Cu acest prilej, s-au aniversat și 625 de ani de la prima atestare documentară cunoscută a localității Deda. Acest eveniment deosebit, care a fost organizat de Primăria și Consiliul local Deda, s-a dovedit a fi o sărbătoare a întregii comunități dedene, o manifestare a frumosului și o mărturie a tuturor elementelor valoroase. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru mirific, pe malul drept al râului Mureș, între localitățile Deda și Filea, pe locul unde se desfășoară piața duminicală.

Programul cultural-artistic a început la ora 14.00 și au evoluat mai mulți tineri soliști ai zonei, precum și ansambluri de dansatori. Menționăm aici evoluția deosebită a Ansamblului “Cununa Călimanilor” Deda, având ca instructor pe Vasile Gabor. Au fost lansate cărțile Tradiție, Cultură, Spiritualitate în Deda și împrejurimi, volumele V și VI, prezentate de editorul și prefațatorul lor, prof. dr. Florin Bengean.

Deschiderea oficială a avut loc la ora 16.30, unde au luat parte foarte multe oficialități locale, județene și centrale, fiind de față și ambasadorul României în Irak. Pentru început, preoții Ionuț Cadar, Gabriel Fărcaș și Daniel Pașcanu au rostit o rugăciune de binecuvântare. Apoi, au susținut alocuțiuni: doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda; senator Horea Soporan; deputat Dinu Socotar; Alexandru Câmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș; Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș; ing. Vasile Gliga, președintele PSD Mureș; prof. dr. Florin Bengean, care a vorbit despre 625 de ani de la prima atestare documentară cunoscută a localității Deda, făcând și un scurt istoric al acestei localități. De asemenea, au fost cinstite familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, precum și câțiva fii mai reprezentativi ai comunei. Au mai urmat momente artistice susținute de mai mulți artiști, dintre care menționăm: Oana Bozga Pintea, Anca Branea, Rotilos, Elli White, pentru ca totul să se încheie cu un foc de artificii.

A fost o zi memorabilă la Deda, o zi cu încărcătură sentimentală, o zi a nostalgiilor, a bucuriei, a reîntâlnirilor, într-un cuvânt, o zi de mare sărbătoare desfășurată sub spectrul românismului curat și sănătos, și a unui creștinism pur care-i caracterizează pe oamenii de pe aceste meleaguri binecuvântate cu atâtea frumuseți și cu oameni de toată cinstea și onoarea.

Cu siguranță, amfitrionul acestui eveniment a fost doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, care, în anii de când se află la conducerea acestei comunități, a transformat Deda într-o comună de talie europeană. Domnia sa este iubitoare de frumos și de tot ce este element de valoare. Dânsa întruchipează în persoana sa iubirea de oameni, în slujba cărora activează totdeauna, cu timp și fără de timp. În personalitatea domniei sale se îmbină armonios dragostea față de semeni, față de neam, de credință și de țară. În tot ceea ce face domnia sa, se simte mâna unui profesionist, ambiția și perseverența ardeleanului care vrea sa-și ducă cu succes lucrul său la bun sfârșit.

Prin personalitățile de marcă pe care le-a dat de-a lungul timpului, precum și prin istoria, cultura, tradiția și spiritualitatea sa, Deda reprezintă un punct de reper pentru spațiul transilvănean, o vatră pentru întreg neamul românesc. Deda este acel loc binecuvântat, un loc unde se îmbină armonios frumusețea locurilor cu hărnicia și bunătatea oamenilor, atât a celor din trecut, cât și a celor de azi.

Lasă un comentariu