Statisticile arată că, în prima jumătate a anului, mureșenii s-au descurcat destul de bine

Distribuie pe:

Direcția Județeană de Statistică Mureș a dat publicității un comunicat privind evoluția principalilor indicatori economico-sociali în județul Mureș în prima jumătate a acestui an comparativ cu evoluțiile din aceeași perioadă a anului trecut. Datele arată că județul nostru se încadrează în evoluția ascendentă a economiei pe plan național, confirmată de experții UE.

Potrivit cifrelor prezentate, industria județului Mureș a înregistrat o evoluție favorabilă, indicele producției industriale fiind de 109%, cu 9,1% mai mare decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, iar cifra de afaceri realizată de agenții economici din județ, atât pe piața internă, cât și pe cea externă a înregistrat o creștere cu 20,2% față de aceeași perioadă a anului 2017.

Comerțul exterior s-a concretizat în exporturi în valoare de 320.285 mii euro și importuri de 425.590 mii euro. Față de aceeași perioadă a anului trecut, valoarea mărfurilor exportate a crescut cu 7,8%, iar valoarea importurilor a scăzut cu 3,8%. În topul mărfurilor exportate de agenții economici mureșeni se situează, în ordinea ponderii deținute: mașinile, aparatele și echipamentele electrice, aparatele de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginile, produsele industriei chimice și ale industriilor conexe, materii și articole textile, mobilier și produse diverse, produse de lemn, plută, împletituri din nuiele.

Din punct de vedere al turismului, județul nostru devine, se pare, tot mai atractiv. În perioada 1 ianuarie - 30 iunie, unitățile de cazare din județ au găzduit 244.949 de turiști (cu 8,3% mai mulți decât în prima jumătate a anului trecut). Cei mai mulți au fost din Ungaria (21,5%), urmată de Germania (13,3%), Italia (9,7%), Republica Moldova (9,2%).

A crescut numărul salariaților, efectivul acestora fiind de 137.781 de persoane (cu 4.281 mai multe decât la finele lunii iunie 2017).

În ce privește veniturile, câștigul salarial nominal mediu brut a fost de 4.164 de lei, iar cel net 2.516 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 396 de lei față de perioada de referință a anului trecut. Indicele câștigului salarial real, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a crescut cu 12,6% în iunie 2018 comparativ cu iunie anul trecut.

În perioada la care ne referim, rata șomajului a scăzut, la finele lunii iunie fiind înregistrați 8.842 de șomeri, cu 2.094 mai puțini decât în luna corespunzătoare a anului trecut.

În fine, tot în această perioadă, la Oficiul Județean al Registrului Comerțului au fost înmatriculate 39 de societăți comerciale cu participare străină la capitalul social.

Menționăm că, potrivit datelor provizorii ale Eurostat (biroul de statistică al Comisiei Europene), România are a treia cea mai mare creștere din UE în trimestrul al doilea al anului 2018, comparativ cu trimestrul al doilea 2017, cu o creștere a Produsului Intern Brut de 4,2% (ajustat).

Statisticile Eurostat, citate de Ziarul Financiar, mai arată că în trimestrul al doilea, față de trimestrul I, creșterea economică de 1,4% a României este cea mai mare din UE, următoarele țări pe listă fiind Suedia (1%), Polonia, Ungaria și Lituania (0,9%).

 

 

Lasă un comentariu