Spor de 15% la salariul de bază pentru toate persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat!

Distribuie pe:

La inițiativa Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS), în ședința din 20 septembrie 2018, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care toate persoanele care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, indiferent de tipul acestuia, vor beneficia de un spor de 15 % din salariul de bază pentru activitatea desfășurată în cadrul programului normal de lucru.

„Persoanele care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat și cu boli rare, vor beneficia de sporul de 15 % din salariul de bază (solda de funcție, salariul de funcție, indemnizația de încadrare), prevăzut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.

Până acum, doar nevăzătorii cu handicap grav și accentuat beneficiau de acest spor, situație care genera o diferențiere pe criterii de dizabilitate în ceea ce privește câștigurile salariale realizate de persoanele cu handicap.

Decizia se încadrează în categoria măsurilor legislative specifice, necesare pentru a accelera sau obține egalitatea „de facto" a persoanelor cu dizabilități în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă, obligație asumată odată cu ratificarea, de către România, prin Legea nr. 221/2010, a Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități", precizează MMJS.

Lasă un comentariu